czwartek, 11 grudnia 2014

Wegańskie placki makowe z figami i orzechami włoskimi


Te placki smakują niemal tak, jak nadzienie do makowca, jakiego robi się w naszej rodzinie od wielu lat. Są mocno makowe, słodkie i mają zwartą (ale puszystą) strukturę. Suszone figi dodają im jeszcze więcej słodkości, a orzechy bardzo fajnie komponują się z całością. Jednak z tych dodatków można zrezygnować, bo placki same w sobie mają wyjątkowy, słodki smak, można powiedzieć, że trochę świąteczny :)

Ja używam maku już zmielonego, który smakiem nie różni się od niemielonego, a jest dużo mniej wymagający, jeśli chodzi o przygotowanie. Mak jest bogaty w witaminy (A, D, E, C, z grupy B) i składniki mineralne, a zwłaszcza wapń, którego w 100g jest ok. 1400 mg, czyli w porcji jakiej użyłam do "pankejków" (20g) jest go 280mg, czyli ok. 30% dziennego zapotrzebowania :) Jeśli do tego jeszcze doliczyć suszone figi, to mamy bogato wapniowe śniadanie, bez jajek i krowiego mleka, idealne dla wegan, ale nie tylko :) Mak zawiera także spore ilości żelaza, magnezu, miedzi i cynku, a poza tym jest bogaty w błonnik.

Placki, mimo iż nie zawierają jajek bardzo dobrze się smażą i nie przywierają do patelni. Nie zawierają mąki pszennej, a jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych będą całkowicie bezglutenowe :) Dodatek banana sprawia, że są mocno słodkie, więc nie potrzeba dodatkowych substancji słodzących. Aż sama się zdziwiłam, że wyszły takie dobre :)



Wegańskie placki makowe z figami i orzechami włoskimi
Składniki na 1 porcję (6 placków):
  • 2 łyżki (20g) płatków owsianych lub mąki owsianej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 2 łyżki (20g) mielonego maku
  • ok. 150ml mleka (ja użyłam ok. 100ml mleka migdałowego i 50ml sojowego waniliowego)
  • 3/4 średniego banana
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 krople aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka rodzynek
  • łyżeczka siemienia lnianego rozpuszczonego w 2 łyżkach ciepłej wody (myślę, że można z tego zrezygnować, banan powinien dać radę wszystko połączyć)
  • na wierzch: 2 duże suszone figi i kilka posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mak podgrzewać wraz z ok. 100ml mleka, mieszając aż napęcznieje i wchłonie całe mleko (to ile płynu wchłonie mak, zależy od maku i można zacząć od dodatku mniejszej ilości mleka i stopniowo dolewać), w między czasie dodać cynamon i aromat migdałowy

Płatki owsiane zmielić w młynku na mąkę, dodać mąkę ryżową, resztę mleka, rozgniecionego banana, wcześniej przygotowaną masę makową, proszek do pieczenia, olej, mieszaninę z siemienia i wody i dokładnie wymieszać, po czym dorzucić rodzynki.

Smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu po ok. 2 minuty z każdej strony, do zrumienienia.  Można udekorować pokrojonymi figami i orzechami :)

Wartość odżywcza:
579kcal
białko: 15,4g
węglowodany: 80,2g
tłuszcz: 26,1g
błonnik: 13.5g
wapń: 564,7mg
żelazo: 5,3mg
magnez: 206,4mg

8 komentarzy:

  1. Figi są pyszne! ale najbardziej kochamy te pesteczki, które strzelają między zębami :D
    Placuszki wyglądają świetnie... aż dziwne, że nie są ułożone we wieżyczkę jak to często na blogach widujemy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama nie wiem czemu są w takiej pozycji, tak się jakoś ułożyły :P

      Usuń
  2. Wow wyglądają super :D
    Magda

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli chodzi o placuszki bananowe to bardzo lubię, a dodatek maku - to już uwielbiam! są świetne, często takie robię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banana za bardzo w nich nie czuć i dominuje mak, jak w makowcu :)

      Usuń
  4. Super! Kolejny sposób na przemycenie maku w jadłospisie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy jest możliwość zastąpienia banana innym produktem?
    Niestety mam nietolerancję na banany, siemię lniane. Może chia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z siemieniem albo z chia, tylko dodaj jeszcze jakąś substancję słodzącą. Placki powinny wyjść, ale banan wnosi wiele smaku i wpływa na strukturę :/

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...