środa, 14 stycznia 2015

Kasza gryczana z brukselkami i ciecierzycą w sosie pomidorowym


Kaszę gryczaną jem bardzo często, a to pierwszy przepis na blogu z jej udziałem. Najczęściej właśnie dodaję ją do dań obiadowych i uważam, że świetnie pasuje do wielu różnych produktów. Tylko kotlety z niej nie chcą mi się lepić i jak dotąd, ilekroć próbowałam je robić, kończyło się to misz - maszem na talerzu, o wyglądzie i smaku gryczanej jajecznicy :P

A dzisiejsze danie wyszło przepyszne - lekko pikantne i mocno warzywne, a wszystkie składniki idealnie się ze sobą skomponowały. To idealna propozycja na pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu obiad :)

Kaszę gryczaną warto jeść jak najczęściej, bo jest bardzo zdrowa i odżywcza. Zawiera wiele witamin (m.in z grupy B oraz witaminę E) i składników mineralnych (zwłaszcza magnezu, manganu i miedzi), błonnik oraz białko o wysokiej wartości odżywczej (ma więcej lizyny niż popularne zboża i spore ilości tryptofanu). Dodatkowo, podobnie jak kasza jaglana nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu. Jest także bogata w przeciwutleniacze - zawiera m.in spore ilości rutyny, która odgrywa rolę w zwalczaniu wolnych rodników, przez co zapobiega powstawaniu wielu chorób (m.in nowotworom i miażdżycy). 

Brukselka także jest bardzo zdrowa, a ja tak naprawdę to w tym roku jadłam ją pierwszy raz od czasów przedszkola :P Nie pamiętam czy wtedy ją lubiłam, ale teraz polubiłam od razu i jem bardzo często ;) Jej największą właściwością jest obecność w niej wielu substancji o udowodnionym działaniu przeciw nowotworowym.

Kasza gryczana z brukselkami i ciecierzycą w sosie pomidorowym
Składniki na 2 porcje:
  • 100 - 120g kaszy gryczanej
  • 100g (5 łyżek) ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
  • 200g brukselek (ok. 4 garście)
  • mała papryka
  • mała cukinia
  • marchewka
  • kawałek białej części pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim przez chwilę pokrojonego pora i wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym zalać to niewielką ilością wody (ok. szklanką). Gdy całość się zagotuje dodać przecier pomidorowy, brukselki i pokrojoną marchewkę i dusić do wstępnego zmięknięcia (ok. 10 minut). Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, ciecierzycę i przyprawy i dalej dusić do zmięknięcia warzyw. W tym czasie woda powinna wyparować, a całość stać się gęsta.

W między czasie kaszę gryczaną ugotować wg. przepisu na opakowaniu i połączyć z warzywami, a całość można udekorować natką pietruszki (użyłam mrożonej). Będzie też świetnie smakować na drugi dzień po podgrzaniu.

Wartość odżywcza 1 porcji:
490kcal
białko: 21,3g
węglowodany: 81,8g
tłuszcz: 15,4g
błonnik: 15,1g
magnez: 218,4mg (70%*)
miedź: 1mg (115%*)
cynk: 3,2mg (40%*)
witamina C: 175,4mg (234%*)
witamina K: 162,3µg  (180%*)

* % pokrywania dziennego zapotrzebowania na dany składnik w odniesieniu do dorosłych kobiet

33 komentarze:

  1. Zawsze można dodać mniej mąki żytniej albo więcej wody i będzie bardziej puszysty... Im luźniejsze ciasto tym bardziej wyrośnięty chleb :) Ja wolę chleb zbity :)

    A u Ciebie ciecierzyca czyli coś co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście też wolę zbity i ciężki - taki dla mnie jest właśnie prawdziwy chleb ;)

      Usuń
  2. Kasza gryczana (oczywiście nie palona) jest u nas na pierwszym miejscu. Przed kaszą jaglaną i różnego rodzaju ryżami :) W połączeniu z brukselką, brokułem pomidorami i marchewką w podobnej potrawce występuje u nas bardzo często. Świetnie też smakuje z przyprawą curry, cynamonem i masłem orzechowym :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No u mnie jaglanka wygrywa ten ranking, a gryczana jest zaraz po niej ;) Z masłem orzechowym też bardzo lubię - do tego rodzynki, orzechy i syrop klonowy - CUDO :)

      Usuń
  3. treściwe, pożywne, a jednocześnie bardzo zdrowe danie- super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Stworzyłaś danie, które zawiera wszystko to co uwielbiam - kaszę gryczaną , ulubione warzywo strączkowe i brukselkę no i ten sos *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię kaszę gryczaną, pyszne danie pełne kolorów i smaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje danie prezentuje się świetnie.
    W kuchni mam wszystkie składniki. oprócz brukselek. Przyznam, że nigdy ich nie jadłam. Kilka razy przymierzałam się do ich zakupu, ale nie wiedziałam co z nimi zrobię. Dzięki tobie sprawa jest rozwiązana;) Idę do sklepu po brukselki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, odkąd pierwszy raz je kupiłam, zawsze mam je w lodówce ;) A jak chcesz sprawdzić czy Ci smakują to po prostu kup nie dużą ilość na początek. Polecam spróbować z dodatkiem oleju i przyprawami - to moja ulubiona wersja :P

      Usuń
  7. Też jestem absolutną fanką kaszy gryczanej i gotuję coraz częściej. Podobnie jak Ty, uważam że pasuje doskonale prawie do wszystkiego. Dziś była u mnie z fasolką szparagową i smażonymi pieczarkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja wymieniłabym kaszę gryczaną na jęczmienną :P Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że polubiłabyś ją, gdybyś się postarała, tak jak polubiłaś herbatę bez cukru :P

      Usuń
  9. Ale przecież jadłam ją nie raz i nigdy mnie nie urzekła :c

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może ją jadłaś w niewłaściwych kombinacjach :P Jak przyjadę do Ciebie następnym razem to zrobimy z niej coś dobrego :P Już wiem, co z jej udziałem Ci zasmakuje ;)

      Usuń
    2. Co takiego?

      Usuń
    3. Zapiekany bakłażanek :P

      Usuń
  10. Takie smakowite misz-masze są najlepsze :D Lubię wszystkie składniki tego dania :) Zabiorę przepis ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brukselka <3 Ale mam na nią teraz smaka! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny kolorowy zestaw, kaszę gryczaną lubię bardzo a wczoraj widziałam fajną brukselkę czyli mam pomysł na obiad? :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne danie lubię kaszę i uwielbiam brukselkę, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm oryginalna propozycja i super się prezentuje ;> Muszę w końcu też coś z kaszą gryczaną wykombinować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wolę inne kasze (chociażby jaglaną czy pęczak), ale i na gryczaną czasem najdzie mnie ochota, a takie danie tym bardziej zachęca. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tak podanej jeszcze nie próbowałam.. zaskakujące połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Heh. Danie totalnie nie dla mnie, nie lubię kaszy gryczanej ani brukselek :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo ciekawe danie! Jako dziecko nie lubiłam brukselki i nie jadłam jej wieki, ale ostatnio ciągle chodzi mi po głowie! A Twoje danie byłoby idealne nawet żeby je zapakować do lunchboxa i zabrać ze sobą do pracy/na uczelnię, tak myślę :) Zdrowo i smakowicie, o niebo lepiej niż w przerwie żywić się w fast foodzie :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do lunchboxa nada się idealnie, często robię podobne dania właśnie w tym celu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...