wtorek, 2 sierpnia 2016

Czekoladowe ciasto z cukinią

Na moim blogu często możecie zobaczyć dania obiadowe czy placki z dodatkiem cukinii, a tym razem przyszedł czas na pełnowymiarowe ciasto. Połączenie cukinii z czekoladą zawsze lubiłam, więc nie wątpiłam, że wypiek będzie udany - to kolejny dowód potwierdzający ogromną uniwersalność zielonego warzywa. Zainspirowałam się przepisem z bloga Moje Wypieki, ale w dużym stopniu go uzdrowiłam. 

Ciasto wyszło intensywnie czekoladowe i zarówno smakiem, jak i wysokością przypominało brownie. W strukturze jednak było mięciutkie, puszyste i wilgotne, głównie za sprawą cukinii, której smak został przyćmiony przez kakao, stając się wyczuwalnym jedynie dla wprawionych kubków smakowych. Nie można go nazwać wybitnie zdrowym wypiekiem, ale w porównaniu z tradycyjnymi ciastami ma kilka plusów - chociażby takich, że składa się w części z mąki owsianej, a poza tym mieści w sobie warzywo. I nie należy zapominać o najważniejszym - wyszło przepyszne :)


Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki na blaszkę o wymiarach 24x34cm (w mniejszej wyjdzie wyższe):
  • 150g (szklanka) jasnej mąki orkiszowej
  • 150g (szklanka)  mąki owsianej
  • 150 - 180g (3/4 szklanki) cukru trzcinowego
  • 50g kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 115g masła
  • 60ml oleju
  • 180g (3/4 szklanki) jogurtu naturalnego
  • jedna mała cukinia (moja ważyła 280g)
  • 3/4 tabliczki ciemnej czekolady (użyłam 70%)
  • składniki na polewę: pół tabliczki ciemnej czekolady (użyłam ciemnej do roztapiania z Tesco, jeśli używacie zwykłej, możecie połączyć ją z kilkoma łyżkami mleka, żeby później ciasto łatwo się kroiło).

Wykonanie:
Mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie przesiać przez sitko. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dodawać jajka - jedno po drugim, olej i wanilię ciągle ucierając. Do masy dodać jogurt naturalny i suche składniki, po czym wymieszać, dodając startą na grubych oczkach cukinię (wraz ze skórką) i posiekaną czekoladę

Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (moja miała wymiary ok 23x33, jeśli uzyjecie mniejszej, ciasto będzie wyższe) i piec w temperaturze 170 stopni przez ok. 35 - 45 minut. Gotowe ciasto wystudzić i udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.


Z podanego przepisu wyszło mi 12 sporych kawałków, a każdy z nich posiadał:
330kcal
6,3g białka
33,1g węglowodanów
23,8g tłuszczu

51 komentarzy:

  1. Czy to żart?Nie!*.* to przepyszne ciasto cukiniowe! :D Zamawiam 3 blachy na wczoraj XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze chyba resztk została, przyjeżdżaj :)

      Usuń
  2. wygląda tak pysznie,że muszę zjeść coś słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A coś zamiast masła dla wegan? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze zastępuję olejem kokosowym :)

      Usuń
    2. Myślę, że z olejem się uda :) Nawet miałam eksperymentować, ale robiłam je też dla innych, więc nie chciałam ryzykować :P

      Usuń
  4. Ślinię się, ślinię... I jeszcze ta polewa <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Istny obłęd.... cudeńko :) Wyślij mi kawałek :)

    A może masz pomysł na jakie inne mąki zastąpić te co wymieniłaś? Zamiast orkiszowej może być pszenna razowa czy lepiej pełnoziarnistą? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jutro wyślę priorytetem jeśli jeszcze coś zostało :P

      Z każdej pszennej się uda wg.mnie - nie widzę różnicy pomiędzy pszenną razową, a pełnoziarnistą - z każdą z nich piecze mi się tak samo, ale wolę orkiszową ;)

      Usuń
    2. Czekam :)

      Razowa jest grubiej mielona :) Dziękuję :)

      Usuń
    3. Razową zawsze można blenderem lekko potraktować :P

      Usuń
    4. Wiem, jaka jest różnica pomiędzy nimi, ale piecze mi się z obydwóch tak samo ;)

      Usuń
  6. Wpadam jutro na kawałek :D Wygląda bosko! Ta puszysta struktura, mnóstwo czekolady i pełno zdrowych składników z pewnością daje przepyszny efekt końcowy :) Tylko ja pewnie zamiast masła i oleju (choć nie wiem jaki :P) dałabym olej kokosowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej każdy się sprawdzi, użyłam rzepakowego :)

      Usuń
  7. Wygląda cudownie <3 Sama kiedyś tez robiłam czekoladowe z cukinii, ale moje było bardzie zbite, a po Twoim widać, że aż się w ustach rozpływa *.*

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda super :) Pewnie z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru byłoby zdrowsze, ale pomysł połączenia cukinii w takim cieście z czekoladą jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być przepyszne!! :)) nigdy nie jadłam, ale na sam widok cieknie mi ślinka :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niczym brownie! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. W życiu bym nie powiedziała, że w tym cieście jest cukinia! Brownie jak się patrzy! Robiłam kiedyś ciasto z cukinii, tylko nie dawałam tłuszczu do niego - wyszedł bardziej jak taki placek niż ciasto, ale było przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś na pewno zrobię eksperyment i zrobię wersję bardziej zdrową - może nawet bez tłuszczu i zobaczę co mi z tego wyjdzie :D

      Usuń
  12. Twoje ciasto wygląda milion razy lepiej od mojego, które zostało mi w pamięci jako wyjątkowo kiepskie xD To też było ala brownie, ale kiedy je robiłam byłam na fazie używania produktów 0%, słodzików itp. Pamiętam, że wyszło niesłodkie i posypywałam je pokruszonym słodzikiem z wierzchu.. xd Spuśćmy na tą masakrę zasłonę milczenia, Twój przepis bardzo mi się podoba i chociaż ciast nie piekę, to na pewno podrzucę je mamie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj trochę tłuszczu i cukru jest, więc na pewno to wpłynęło na puszystość ;)

      Usuń
  13. Nigdy nie jadłam cukiniowego ciacha, co najwyżej cukiniowe kotlety zapiekane w cieście, ale to zupełnie co innego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie jadłam za to takowych kotletów :D

      Usuń
    2. Serio?! Takie coś: http://2.bp.blogspot.com/-22p8sTnYvV4/U7gC1aKzV1I/AAAAAAAAF-c/UZqX2GUoZbk/s1600/IMG_3889.JPG

      Usuń
    3. Wyglądają apetycznie, ale nigdy takich nie jadłam :P Często robię za to cukiniowe placki :)

      Usuń
  14. W życiu bym nie powiedziała, że ono choćby leżało obok cukinii. Wygląda jak pyszne, klasyczne brownie. A tu taka niespodzianka. Spróbowałabym z wielką chęcią tej pyszności. Sposób na przemycenie cukinii na piątkę! Pozdrowionka cieplutkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brownie jest bardziej zbite i wilgotne, a ono jest dość puszyste, ale w smaku podobne ;)

      Usuń
  15. Wygląda fenomenalnie - uwielbiam takie mocno czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda mega! *.* A może bardziej niż mega? Kurka, takich fajnych ciast to nawet w cukierniach nie ma. :D

    OdpowiedzUsuń
  17. W sobotę piekłam dwie blaszki dla mamy i teściów, tylko robiłam ze zwykłą maką pszenną. Kolejnym razem wykorzystam Twój przepis, ciasto na pewno będzie zdrowsze .

    OdpowiedzUsuń
  18. Wilgotne, czekoladowe i w zdrowszej wersji. Czego chcieć więcej? :D Chętnie wypróbujemy przepis ale aktualnie mąka orkiszowa nam wyszła :/

    OdpowiedzUsuń
  19. no proszę! Ale ciekawie to brzmi!

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie "uzdrowione" ciasta! Mogę jeść je nawet na śniadanie:)
    Na razie moim faworytem jest dyniowe, ale z dodatkiem cukinii również zapowiada się świetnie:D

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda jak brownie *^* Musi być pyszne, ostał się kawałek? :P

    OdpowiedzUsuń
  23. kusisz tym ciachem :) lubię uzdrowione wersje słodyczy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Raj dla moich oczu! <3 Już wyobrażam sobie ten cudowny, czekoladowy smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kiedyś piekłam brownie z cukinii i co najlepsze, rodzinka nie wyczuła, że jest tam jakieś warzywo :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wow, świetnie wygląda, ma fajny skład i na pewno smakuje obłędnie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...