wtorek, 13 grudnia 2016

Jaglanka z makiem jak mini makowiec

Mak to jeden z produktów, jakie kojarzą mi się z grudniem i z nadchodzącymi Świętami, choć makowca u mnie w domu w tym czasie raczej się nie robiło. Za to mama piekła czasami biszkopt przekładany masą makową na rodzinne uroczystości, a owa masa do dziś stanowi dla mnie ideał makowego smaku. Pieczenie takiego ciasta wymaga trochę wysiłku, w przeciwieństwie do poniższej jaglanki z makiem, którą robi się w mig, a smakuje i pachnie wspaniale, a przy tym świetnie wpisuje się w przedświąteczny czas. 

Mak połączyłam z kaszą jaglaną, a także nadającym słodkości bananem. Słodkość wzmocnił także syrop daktylowy, a olej kokosowy i mleko z tego orzecha wprowadziły lekko kokosowe akcenty. Całość wzbogaciłam cynamonem cejlońskim, a także olejkiem migdałowym - niesamowicie podkreślającym smak maku. Po upieczeniu powstał pyszny, wegański, a do tego bezglutenowy wypiek, bogaty w wapń i wiele innych składników odżywczych, smakiem przypominający świąteczne ciasto. 



Pieczona jaglanka z makiem
Składniki na 2 porcje (na 2 mniejsze naczynka do zapiekania lub jedno większe):
  • 100g (pół szklanki) kaszy jaglanej
  • szklanka mleka roślinnego lub wody do ugotowania kaszy (użyłam mleka kokosowego Alpro)
  • 40g (4 łyżki) mielonego maku
  • duży dojrzały banan
  • łyżka syropu daktylowego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego (opcjonalnie)
  • łyżka rodzynek
  • łyżeczka cynamonu (użyłam cejlońskiego)
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • na wierzch: 3 kostki ciemnej czekolady (ok. 30g), łyżeczka oleju kokosowego, orzechy ziemne, orzechy laskowe, 2 suszone figi 

Wykonanie:
Kaszę jaglaną ugotować do miękkości, w wodzie lub mleku, najlepiej wg. przepisu na opakowaniu (ja zalałam wypłukaną kaszę mlekiem roślinnym na ok. 2 - 3cm ponad poziom kaszy i gotowałam przez ok. 15 minut). Mielony mak zalać wrzątkiem i zostawić na chwilę do napęcznienia, po czym połączyć z ugotowaną kaszą, bananem, olejem kokosowym, mlekiem kokosowym, syropem daktylowym, cynamonem, aromatem migdałowym i zmiksować na gładką masę (masa powinna być dość gęsta, ale gdyby była zbyt gęsta, dolać więcej mleka). Dodać rodzynki i jeszcze raz wymieszać, po czym przełożyć do naczynek do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec przez ok. 30 minut

Gotową jaglankę ozdobić dowolnymi dodatkami. Ja roztopiłam w kąpieli wodnej 3 kostki ciemnej czekolady wraz z olejem kokosowym, po czym polałam nią jaglankę, a następnie dołożyłam pokrojone suszone figi oraz posypałam całość orzechami. Do dekoracji gorącej jaglanki, czekolady nie trzeba roztapiać - sama to zrobi na wyjętym z piekarnika wypieku :)

Wartość odżywcza 1 porcji:
(kaloryczność można zmniejszyć rezygnując z dodatków wierzchnich)
670kcal
białko: 15g
węglowodany: 87,4g
tłuszcz: 31,1g

33 komentarze:

  1. ojejku, ale bym zjadła taką jaglankę na kolację, już,teraz,zaraz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczone owsianki i jaglanki są bardzo fajną odmianą. Podoba mi się dodatek maku i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za makiem ale Twoja propozycja wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w nim tyle wapnia, że aż szkoda nie lubić :P

      Usuń
  4. Kocham mak <3 Tak jak w ogóle nie jem kupnych ciast, tak jeszcze jakiś kołaczyk czy drożdżówkę z makiem jestem w stanie pochłonąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze wolałam drożdżówki z twarożkiem, ale teraz chyba też wybrałabym mak ;))

      Usuń
  5. Świetna!Mi tez sie mak szczegolnie kojarzy ze świetami!A ta jaglanka wyglada pysznie,na pewno zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Taka świąteczna jaglanka musiała być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z makiem ? Nigdy nie próbowałam. Muszę to zrobić, koniecznie. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/12/13/salatka-z-oscypkiem-melonem-i-oliwkami/

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna ;D wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. U mnie za to makowca tylko na Wielkanoc ;) A w BN nigdy maku nie było! Ta jaglanka kuuusi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie chyba też bardziej z Wielkanocą się mak kojarzy, choć ja już sama nie wiem :D

      Usuń
  10. W piątek miałam zamiar robić jaglankę i pewnie zrobiłabym ją jak zwykle (z masłem orzechowym), ale że mało czasu zostało do Świąt, to trzeba się wprowadzać w odpowiedni nastrój. Z przepisu skorzystam, choć nie mam mleczka ani oleju kokosowego (a nie opłaca mi się kupować całej puszki, bo wiem, że tego nie wykorzystam - wyjadam mamine zaopatrzenie, całą walizkę przywiozłam :P).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że i bez mleczka i oleju coś dobrego wyjdzie ;)

      Usuń
  11. Ja mak po prostu uwielbiam. Mogłabym takie pyszności jeść bez końca. Super ta jaglanka. Koniecznie muszę taką zrobić :) Obowiązkowo. Że też wcześniej na to nie wpadłam. Zainspirowałaś mnie! :) Podobają mi się też te kokosowe elementy: mleczko i olej.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak pasuje też świetnie do płatków owsianych, więc polecam też owsiankę z makiem :))

      Usuń
  12. ale to musi być pyszne! chyba zrobię sobie takie cudo na sobotnie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastycznie to wygląda! Muszę wypróbować, ale dopiero w przyszłym tygodniu, bo teraz mam już inne posiłki zaplanowane :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pokochałybyśmy tą kokilkę taaaaaak bardzo mocno xD
    Mak wielbimy całym sercem a już szczególnie w takiej zdrowszej wersji.
    Co do wstępu to w naszej rodzinie mama makowce piekła już na święta listopadowe! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda że kokilka ostatnio nie chce należycie pozować do zdjęć, bo zapieka się w niej bardzo dobrze ;))

      Usuń
  15. Hmmm pycha! Taka pieczona kutia jaglana ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam mak i byłabym z takiej jaglanki bardzo bardzo zadowolona :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe, świąteczne śniadanko!:D

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny pomysł na jaglankę. :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. To już pełen wypas. Chyba musiałabym się przez tydzień przygotowywać psychicznie, żeby to zjeść :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...