niedziela, 4 czerwca 2017

Wegańskie kanapki na wiosnę część II

To już kolejny wpis z wiosennymi kanapkami, w których jedną z głównych ról odegrał szczypiorek. Wygląda niepozornie, a potrafi wnieść tyle smaku i aromatu, komponując się pysznie z większością dodatków do chleba. Aktualnie najbardziej go lubię w towarzystwie awokado i hummusu, ale w sezonie na pomidory, to z tymi warzywami tworzy według mnie najbardziej zgrany duet. W większości poniższych zestawień czuć wiosnę, ale jedna kanapka - z masą makową - smakowała wybitnie zimowo. Może któraś z poniższych kompozycji Was zainspiruje, a więcej takich znajdziecie tutaj


Na kanapce z lewej strony znalazł się hummus wymieszany z tahini, a także suszona marchewka oraz pochodzący wprost z ogródka szczypiorek. Wierzch drugiej to połączenie dojrzałego awokado z bananem, suszoną morwą i orzechami włoskimi


Kromka chleba żytniego z lewej strony zawierała na sobie awokado, rzodkiewkę, szczypiorek oraz czarne oliwki. Na drugiej kanapce widać domową masę makową, pozostałą po wyrobie drożdżówek, a także suszoną figę oraz orzechy


A tutaj kanapki obiadowe, dlatego towarzyszą im warzywa. Na jednej widać pasztet z czarnej soczewicy, kaszy jaglanej i koperku, rzodkiewkę, czarne oliwki i szczypiorek, a druga to najprostsze połączenie awokado ze szczypiorkiem, z niewielkim dodatkiem przyprawy z suszonych pomidorów i czosnku.

A jakie kanapki Wy lubicie ostatnio najbardziej ? :)

32 komentarze:

  1. Kanapka z masą makową? O ja! To MUSZĘ spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie, zwłaszcza w sezonie na makowce polecam ;)

      Usuń
  2. O jacie,przygarnęłam te z masa makowa <33
    Moimi ostatnimi czasy sa...a wiesz ze dawno kanapek nie jadłam? :o Ale jakoś mnie nie ciągnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie ostatnio właśnie ciągnie i często jem kanapki na obiad :)

      Usuń
  3. Kanapki a dokładnie grube grzanki z domowej chałki posmarowane masą makową jadłam przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy mamie została masa do makowca. Dodatkowo układałam na nich kawałki mandarynek. Były przepyszne i będę musiała powtórzyć je w tym roku :) Będzie też okazja do upieczenia kolejnej wegańskiej chałki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grzanki z chałki już same w sobie byłyby genialne, masę makową i mandarynki zjadłabym oddzielnie :)

      Usuń
  4. uwielbiam Twoje kanapki :) U mnie dziś rządziło jajko na twardo, pomidor i szczypiorek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Najpierw zaintrygowała mnie suszona marchewka, ale jak przewinęłam niżej i zobaczyłam masę makową to poległam całkowicie. Chcę! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje Ci wypróbować takie połączenia :)

      Usuń
  6. Kanapka z masą makową bardzo mnie zaintrygowała :) Bardzo chętnie sprawdzę jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wprawdzie za kanapkami nie przepadam, ale chętnie spróbowałabym tej z hummusem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Kanapka z masą makową? Dla mnie to nowość, ale musi smakować przepysznie. Lubię mak.
    Przekonujesz mnie do jedzenia kanapek. Na co dzień rzadko obecnie je jem, a tu jest tyle wspaniałych zdrowych pomysłów... :)
    Pozdrowionka poniedziałkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wolisz inne dania, to nie ma co na siłę przestawiać się na kanapki, ale można zrobić je naprawdę smaczne ;)

      Usuń
  9. Kanapki z masą makową jeszcze nigdzie nie widziałam:D Ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie zjadłabym tę kanapkę z awokado i bananem oraz tę z masą makową <3 A na wytrawnie to tę z pasztetem z soczewicy (muszę wykminić jakiś pasztet/smarowidło wegańskie, bo tak za mną chodzi...). I masz racje - szczypiorek to typowo wiosenny dodatek :) Mnie najlepiej komponuje się z jajkiem na twardo, rzodkiewką, ogórkiem i sałatą :)

    Ja ostatnio znowu wróciłam do połączenia biały ser + powidła śliwkowe (wiem, nabiał, białko, mleko i te sprawy :D), a z wytrawnych to standardowo - żółty ser, papryka, ogórek, sałata, pomidor i czego dusza jeszcze zapragnie :) Twoje są zdecydowanie bardziej kreatywne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pierwszą próbę z pasztetem polecam ten soczewicowy z żurawiną z Jadłonomii :) Kanapka o której piszesz brzmi pysznie :))

      Kanapki z serem i powidłami jadłam czesto na 1 roku studiów (od koleżanki zgapiłam - ona zawsze rozgniatała twaróg z dżemem, a do tego miała grahamkę :)). Jak wiem,że trafią na bloga, to są bardziej kreatywne, a często jem taką z awokado i szczypiorkiem - ostatnio mam "fazę" :)

      Usuń
    2. Robiłam już pasztety w wersji wege, ale spojrzę na ten przepis Jadłonomii :)

      Och, czas na kolejnego foodbooka u mnie, żeby pobudzić moją kreatywność :D Od środy mam względnie wolne, to może coś będę czarować :P Choć nauka wzywa.

      Usuń
    3. Nic tak nie pobudza kreatywności i nie sprzyja urozmaiceniu menu, jak myśl o notce na bloga :)

      Usuń
  11. Mi szczypiorek zawsze najbardziej z rzodkiewkami się kojarzy :d ostatnio właśnie mój faworyt kanapkowy to rzodkiewka-szczypiorek-awokado :) Ale Twoje kanapki wyglądają niezwykle apetycznie ❤ najbardziej mnie intryguje ta z hummusem i suszoną marchewką :>

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne kanapki z bardzo fajnymi pomysłami na różne pyszne smarowidła :D Szczypiorek ostatnio gości u mnie praktycznie codziennie i prawie w każdym daniu ;) Dzisiaj na śniadanie uraczyłam się jajecznicą z jego dodatkiem a do obiadu obowiązkowo warzywna sałatka posypana świeżutkim szczypiorkiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybitnie nie lubię jajecznicy ze szczypiorkiem, choć nie jadłam takiej wiele lat, więc może coś się zmieniło...:D

      Usuń
  13. Jakis czas temu odmrozilam mase makowa ze swiat i tez wyladowala na kanapce :D szkoda ze nie pomyslalam.o dodatkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama masa makowa jest pyszna, myślę, że wystarczy :)

      Usuń
  14. Bardzo lubię Twoje wegańskie kanapki, a w tym poście wszystkie mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Powiemy tak... Wiele różnych połączeń smakowych już widziałyśmy i miałyśmy okazję spróbować, jednak Twoje kanapki nie raz nas zaskakują w tej kwestii :D
    Bierzemy kanapkę z tahini i chipsami marchewkowymi (genialne!) oraz tą z makiem i figami ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajnie, że niektóre są dla Was nowością :)

      Usuń
  16. Nie ma się czym chwalić, jem ciągle to samo ;) Ale planuję rzucić ogórki konserwowe dla świeżynek - pomidorków, papryki (okazjonalnie), ogórków gruntowych, sałaty.

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy w życiu nie wpadłabym na pomysł kanapki z masą makową!
    Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...