wtorek, 14 listopada 2017

Pieczona owsianka dyniowa z jabłkiem

Pieczone owsianki przygotowuję zazwyczaj raz w tygodniu - od razu piekę ich więcej, bo tak samo dobrze smakują na zimno, więc nadają się świetnie do pracy. Najczęściej robię wersje wegańskie, jednak zdarza mi się dodać do masy jajko. Owsianka z jajkiem staje się nieco pulchniejsza i sprężystsza, ale tym całkowicie roślinnym niczego nie brakuje - w tej, owy odzwierzęcy składnik można pominąć. 

Ostatnio moim ulubionym połączeniem w owsiance pieczonej jest dynia z jabłkiem. Dynia wpływa korzystnie na strukturę i kolor masy, a jabłko dodaje słodkości i przyjemnej kwaskowatości. Poza płatkami owsianymi użyłam także mąki dyniowej, za sprawą której wypiek jest bardziej puchaty. Owsianka ta jest niezwykle prosta w przygotowaniu, wymaga niewielu składników, a po wymieszaniu wszystkiego robi się niemal sama. Przy tym smakuje świetnie i przypomina jabłkowe ciasto. 


Pieczona owsianka dyniowa z jabłkiem
Składniki na 2 porcje:
  • 80g (8 łyżek) płatków owsianych
  • 2 łyżki mąki dyniowej
  • jajko
  • pół szklanki "mleka" roślinnego (można zastąpić wodą)
  • kawałek dyni 
  • jabłko (u mnie szara reneta)
  • czubata łyżeczka oleju kokosowego
  • cynamon

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Gdy płatki wchłoną wodę, dodać mąkę dyniową, mleko roślinne, jajko, startą na tarce dynię, pokrojone jabłko i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynek do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na ok 30 minut. Wierzch można udekorować orzechami, które także pysznie się przypieką. 


WARTOŚĆ ODŻYWCZA 1 PORCJI (bez dodatków):
385kcal
węglowodany: 52,2g
białko: 15,7g
tłuszcz: 14,3g

33 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda na zdjęciach :) Ja już dawno nie jadłam pieczonej owsianki, jakoś bardziej preferuję te ugotowane lub tzw. nocne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za nocnymi ja nie przepadam, bo te płatki jakoś mi tak dziwnie pęcznieją - mam wrażenie, że i tak są suche :P Ale gotowane chyba i u mnie wygrywają :)

      Usuń
    2. A ja je lubię, ale to trzeba trafić na dobre płatki, bo tak jak piszesz nieraz stopień nasączenia płynem jest mały - przez co płatki są twardawe, mleko jeszcze pozostaje i owsianka jeszcze jest wodnista, a ja wolę kremowe konsystencje :)

      Usuń
    3. To ja jeszcze na takie płatki nie trafiłam, ale taką owsiankę robiłam ze 3 razy w życiu tylko i za każdym razem mnie zawodziła, a kremowa nie była wcale. Czasem robię tak, że rano płatki zalewam wrzątkiem i po chwili mieszam z jogurtem i dodatkami i potem w drodze do pracy akurat ostatecznie miękną, a owsianka robi się idealnie kremowa.
      Jednak najbardziej kremowa wychodzi mi ta gotowana, zagęszczona siemieniem i chia :)

      Usuń
  2. Super pomysł , owsianka moja miłość , pominę jajko lub zastąpię i wypróbuję bo mąkę dyniową też lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robię bardzo podobną bez jajka i także wychodzi :)

      Usuń
  3. Jaki ona ma piękny złoty kolor :) Coś cudnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja właśnie szukam fajnych przepisów na owsianki, więc chętnie skorzystam z Twoich propozycji :)
    Podobną dyniową owsiankę znam, ale jednak nie jest identyczna.
    Muszę spróbować Twojej wersji.
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianki można modyfikować i za każdym razem tworzyć inną - fajne w nich to jest :)

      Usuń
  5. Aniu cudowna ta owsianka :-) dla mnie to zdecydowanie najlepszy posiłek śniadaniowy :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak samo uważam, a zwłaszcza jesienią i zimą nie ma nic lepszego :)

      Usuń
  6. taka pieczona owsianka to niebo w gębie. Skorzystam z przepisu z pewnością:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już nie jadłam pieczonej owsianki. Chyba czas przypomnieć sobie jej smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Owsianki dyniowej jeszcze nie jadłam, ale z jabłuszkiem na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :) Jabłko, jak jest kwaskowe i fajnie rozmięka podczas pieczenia, wiele wnosi do owsianek :)

      Usuń
  9. Świetny pomysł ale czy ta mąka dyniowa nie nadaje wypiekom goryczki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zauważyłam takiego zjawiska, ale pewnie wiele zależy też od mąki...

      Usuń
  10. Pieczonej owsianki już dawno nie jadłam, więc pora to zmienić :) Mąki dyniowej nie posiadam, ale wykorzystam pomysł z dodaniem na wierzch orzechów laskowych - takie przyprażone są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka dyniowa nie jwst tu niezbędna - dodaj wiecej płatków owsianych :)

      Usuń
  11. jak za dynią nie przepadam tak to wydaje sie być ciekawą opcją

    OdpowiedzUsuń
  12. Jesteś chyba mistrzynią w zapiekanych owsiankach i placuszkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, Wasze udekorowane na bogato piramidki placków prezentują się znacznie okazalej :)

      Usuń
  13. Aniu - za owsiankami w zasadzie nie przepadam, ale na Twoją bym się skusiła. Wygląda bardzo apetycznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli nie jadłaś pieczonej to koniecznie spróbuj - smakuje inaczej niż gotowana, więc może taką polubisz :)

      Usuń
  14. Ile mililitrów ma Twoja kokilka? Specjalnie jeździłam i szukałam innej, żeby tylko Cię chamsko nie skopiować :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, ale te kokilki chyba wszystkie są podobnych rozmiarów... Możesz mnie kopiować :P

      Usuń
  15. Bardzo ciekawa propozycja na zdrowe i pyszne śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepisy jak ten należą do moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  17. Ten przepis jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...