niedziela, 21 sierpnia 2016

Moje niedzielne śniadania część II - wegańskie kanapki na lato

Dzisiaj kolejna notka z pomysłami na kanapki na lato, poprzednią możecie zobaczyć tutaj. O tej porze roku najfajniejsze jest bogactwo sezonowych warzyw - dzięki nim niewiele potrzeba, aby cieszyć się smacznym i wartościowym śniadaniem. A jeszcze fajniej, gdy te wszystkie dobra można znaleźć we własnym ogródku - ja mam dostęp jedynie do szczypiorku i pomidorków koktajlowych, ale już z takich zbiorów można zrobić apetyczne kanapki, zwłaszcza gdy w lodówce czeka dojrzałe awokado ;) 


Na powyższym zdjęciu widać same sezonowe smaki - na kanapce po lewej stronie znalazło się awokado, pomidor i szczypiorek, na tej z prawej, pod pomidorem skryło się tahini, a kromka najbardziej z tyłu posmarowana została masłem orzechowym i udekorowana borówkami. Nie mogło zabraknąć sezonowych owoców oraz surowego kakao z mlekiem sojowym.


Tutaj tylko kanapkowa część śniadania, więc wygląda trochę skromnie - kromka z lewej strony składa się z tahini, miodu i płatków migdałowych, a ta po prawej z jakiegoś roślinnego pasztetu i pomidorków koktajlowych - prosto, ale smacznie :)


A tutaj moje śniadanie z ostatniej niedzieli - kanapka z lewej strony skomponowana została z tahini i warzyw - pomidorów i kukurydzy, a kromka z prawej zawiera hummus, awokado i również warzywa - pomidorki i paprykę. Resztki warzyw oraz moje ulubione obecnie owoce - maliny i borówki stanowiły dodatek, nie zabrakło także kakao z dodatkiem sojowego mleka waniliowego i syropu kokosowego :)

A co dobrego Wy jedliście dzisiaj na śniadanie ? :)

59 komentarzy:

  1. Widzę, ze ostatnio szalejesz z tahini :) Połączyłaś je z pomidorem?? Ciekawe - muszę spróbować :) A szczypiorku zazdroszczę.. muszę zasadzić cebulkę na szczypior bo pomidorki koktajlowe, ogórki, pomidory zwykłe mam ale szczypiorku mi brakuje :)

    PS Wspominałam, że jest to drugi mój ulubiony cykl, który pojawia się na Twoim blogu ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A na śniadanie jadłam pęczak z włoszczyzną, pieczarkami, ziarnami a do tego surówkę z białej kapusty, marchewki, pomidorków i koperku ;)

      Usuń
    2. Mi tahini do wszystkiego pasuje - dziś jadłam na kanapce z papryką ;) Nakupowałam sporo słoików, więc używam :) A szczypiorku to już ze 2 tygodnie nie jadłam.

      Pisałaś, że bardzo lubisz oglądać moje kanapki ;) W ogóle to ostatnio częściej je jem, ale stawiam na prostotę i tylko myśl, że trafią na bloga mobilizuje mnie do urozmaiceń ;)

      Dla mnie to byłby idealny obiad :D

      Usuń
    3. To wrzucaj chociaż na IG zdjęcia tych kanapek - zawsze kogoś zainspirujesz ;) Ja tahini często łączę z kaszami i warzywami - na kanapce jeszcze nie jadłam (nie mam na myśli hummusu):) A z jakiej firmy masz tahini? TerraSana? Pewnie trafiłaś na jakąś promocję :D
      A chleb to ten z Almy o którym kiedyś wspominałaś? ;)

      A co za dużo jak na śniadanie, czy może woli słodkie śniadania? ;)
      Dzisiaj na obiad miałam wegański bigos z młodymi ziemniakami i koperkiem :)

      Usuń
    4. Nie ma sprawy - z wielką przyjemnością :D

      Usuń
    5. Moje kanapki są tak proste, że nie ma czemu robić zdjęć (a i średnio mi się chce :P) Teraz mam z Almy i TerraSana otwarte, a kupiłam w Kuchniach Świata ostatnio z polecenia kuzynki (jeszcze nie jadłam :))
      Chleb z Almy, a ostatnio kupiłam taki żytni z podłużnymi kromkami.

      Wolę słodkie :) Ja na śniadania zazwyczaj jem więcej niż na obiad, więc nie byłoby to dla mnie za dużo ;) A ja na obiad jadłam platki owsiane z jogurtem, bananem i orzechami :D Do tego maliny, jabłko, sok z marchewki i śliwki :)

      Ella, nie ma problemu, u mnie w domu się zmieścisz :D

      Usuń
    6. Aniu wiele osób Ci powtarza "smak tkwi w prostocie" - nie ma co wydziwiać i zbytnio wymyślać.. Twoje kanapki niby proste a jednak takie "inne" od tych tradycyjnych - oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu ;)

      Twój obiad to taki typowo letni i lekki - w sam raz na upał ;)

      Usuń
    7. Chleb z masłem orzechowym, awokado czy dżemem raczej nie jest zbyt fotogeniczny :)

      U nas zimno się zrobiło i pada od południa :/ Nic innego nie chciało mi się robić. Jem za to danie bardziej obiadowe na kolacje - kaszę jaglaną z warzywami, tofu i mlekiem kokosowym :)

      Usuń
    8. Jasne... powiedz to kiedy trzeba sfotografować bigos :P

      A u mnie wczoraj słoneczko i ciepło od samego rana ;) Dzisiaj nieco pochmurnie ale jeszcze nie pada ;)

      Usuń
    9. Jak położysz go na ładnym talerzu, to wyjdzie ładnie ;)

      Usuń
    10. Robiłam w kokilce i chyba dało radę ;P

      Usuń
  2. Apetyczne i kolorowe ;) Kukurydza z kolby czy z puszki - ta z kolby chyba smaczniejsza co? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię jak jest tak kolorowo na talerzu - uwielbiam bogactwo sezonowych warzyw :) Muszę wypróbować tahini na kanapkach, zarówno na słono, jak i słodko :)

    U mnie dzisiaj także kanapki - z awokado, sałatą, pomidorem, szczypiorkiem, papryką, ogórkiem świeżym i małosolnym oraz szynką z indyka :) A do tego herbata z Tesco Vanilla Chai z miodem i mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez szynki bym chętnie bym zjadła :) Herbata też brzmi pysznie :)

      Usuń
  4. Na słodko z miodem to podobno smakuje jak chałwa :) Wydaje mi się, ze gdyby dodać jeszcze do tahini kakao i taką kanapkę lub wafla ryżowego/kukurydzianego posypać orzechami to na prawdę byłoby coś :D

    Szalejecie z tym awokado :D Chyba w końcu się przełamię i kupię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie jak chałwa - to jedne z moich ulubionych kanapek :)

      Spróbuj koniecznie - to ponoć jeden z najzdrowszych owoców świata, a do tego pyszny, choć nie każdemu smakuje :P Aż dziwne, że jeszcze nie jadłaś :P

      Usuń
    2. Nie jadłam bo trochę obawiam się jego smaku.. Natalia mówi, że jest mydlany :P I nie wiem jak wybrać dobre awokado ;/

      Usuń
    3. Ja w nim mydła nie czuję, a próbując nic nie stracisz - raczej fobii nie nabędziesz :P

      Usuń
    4. @Ervisha, spróbuj kilka razy - ja się na początku zraziłam, ale teraz awokado kocham! Polecam dodać do niego ostrzejsze przyprawy, bo na początku może wydawać się mdłe. Bardzo pasują też pomidor i papryka, no i oczywiście razowy chleb:)

      Usuń
  5. Uff...na górze borówki, a już myślałam że to oliwki xD
    Poproszę każdą z wersji. Da się zrobić? :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kanapki cieszące pandzie oczka ^^ Kolorowo i wieloskładnikowo!
    Dziś na śniadanie była nasza pierwsza tarta z jaglanym budyniem... średnio udana ale i tak zjadłyśmy całą xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne inspiracje!Najbatdziej intryguje mnie ta kanpka z płatkami migdałowymi,bo resztę kompozycji smakowych jadłam podobne XD
    A ja dzisiaj skromnie ze śniadaniem,bo w podróży-owsianka Melvita ta z Fit Lovers na opakowaniu i mus jabłkowy-mango z Lidla ;p Ale jutro jedziemy do Bułgarii,a tam będzie all inclusive ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kanapka z migdałami jest pyszna i tak lekko chrupiąca :)
      To korzystaj :)

      Usuń
  8. Kanapeczki pierwsza klasa :)
    My ostatnio lubimy połączenie awokado i soli kala namak, oczywiście do tego obowiązkowo pomidor i szczypiorek.
    Koniecznie musimy zacząć używać do kanapek tahini!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kanapki z awokado to ciągle jedne z moich ulubionych, chociaż z tą solą awokado jeszcze nie łączyłam - dzięki za pomysł ;)

      Usuń
  9. Lubię patrzeć na Twoje kanapki,są piękne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podziwiam, bo chyba nie najadłabym się takimi 2 kanapkami, ale i tak pysznie! Uwielbiam zajadać chleb z kukurydzą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z samą kukurydzą chleba nie jadłam, ale z tahini i kukurydzą to świetne połączenie ;)

      Usuń
  11. U mnie na śniadanie domowy chleb z moim dżemem na ksylitolu ;) Pierwsza wersja mocno szczypiorkowa super :) I fajne połączenie tahini z migdałami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię dżemy bez cukrów i słodzików, nawet nie wiem jak taki z ksylitolem by smakował :D

      Usuń
  12. wszystkie z tych kanapek zjadłabym ze smakiem :) ale mój faworyt to awokado z pomidorem

    OdpowiedzUsuń
  13. Mi zawsze podoba się Twoje jedzenie , chciałabym chociaż tak po części się odżywiać

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja ostatnio śniadania białkowo-tłuszczowe jem. Ale takie kanapki zrobię chyba dzisiaj na ostatni posiłek! *.*

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamówiłam w końcu Tahini ze sklepu internetowego, więc i u mnie na stole się niebawem pojawi taka pyszna kanapeczka z migdałami i tahini, no i z miodkiem może w sumie też. To musi być poezja :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta kanapka z dodatkiem czegoś słodkiego smakuje dużo lepiej :D

      Usuń
  16. Za dużo awokado, ble :P Za to kanapki... no cóż... śliczne.

    OdpowiedzUsuń
  17. Pychota :D u mnie cały czas króluje pomidor z cebulką :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Mogłabym dostawać takie śniadania do łóżka :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Kolorowo i bardzo apetycznie :) Jakoś nie pomyślałam żeby dodać kukurydzę na kanapkę :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale bym zjadła taką ze szczypiorkiem :) pomimo tego, że właśnie zjadłam bułkę z jogurtem ;P

    OdpowiedzUsuń
  21. Najbardziej zaintrygowała mnie kanapka z tahini, miodem i migdałami. Uwielbiam chleb w słodkim wydaniu, więc muszę wypróbować twoją propozycję:D

    OdpowiedzUsuń
  22. Kanapki wyglądają fenomenalnie i są to w 100 % moje smaki. Świetne połączenia i cudowne smaki. Ja na śniadanie dzisiaj zajadałam kaszę kuskus z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zawsze masz takie ładne, świeżutkie i kolorowe kanapki. Zjadam je oczami w rekordowym tempie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow, takich kanapek jeszcze nie jadłam. Wyglądają smakowicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mniam Aniu, jak pysznie i kolorowo :-)

    OdpowiedzUsuń
  26. nigdy nie sypałam płatków migdałowych na kanapkę :), wszystkie są piękne kolorowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...