wtorek, 4 lipca 2017

Wegetariański pasztet z soczewicy i marchewki z natką pietruszki

Pasztet z poniższego przepisu był jednym z pierwszych, jakie w ogóle zrobiłam w życiu. Pamiętam, że kiedyś często stanowił wypełnienie mojej grahamki, oczywiście w towarzystwie warzyw - zazwyczaj papryki i szczypiorku oraz awokado. Teraz bułek raczej nie jadam, ale z waflami ryżowymi, chlebem żytnim czy po prostu jako dodatek do lunchu, pasztet sprawdza się idealnie.

Podstawę pasztetu stanowiła soczewica, będąca świetnym źródłem wartościowego białka roślinnego. Marchewka wniosła wiele pysznego smaku i witamin, a przy tym nadała wypiekowi ładnego koloru. Aromatyczna natka pietruszki także wzbogaciła smak, podobnie jak liczne przyprawy, pysznie i ciekawie doprawiające całość. Pasztet dawał się łatwo kroić, ale też cechował się smarowną konsystencją - najlepszą na kanapki :)


Wegetariański pasztet z soczewicy i marchewki z natką pietruszki
Składniki:
  • 200g soczewicy (użyłam po 100g czerwonej i zielonej)
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrębów (użyłam owsianych)
  • 3 łyżki oleju
  • przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, 1/4 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka tymianku, łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu do miękkości. Cebulę i pietruszkę posiekać, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na patelni rozgrzać olej, na którym podsmażyć cebulę wraz z marchewką, po chwili dodać trochę wody, wyciśnięte ząbki czosnku oraz przyprawy i poddusić wszystko razem do miękkości. Zawartość patelni wymieszać z soczewicą, jajkami, natką pietruszki i otrębami, a następnie przełożyć wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut, po czym wystudzić. 

36 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam warzywnego pasztetu. Muszę się w końcu zebrać i go zrobić, bo już mnie kusi od dawna :) Ten wygląda pysznie i chętnie zjadłabym taką apetyczną kanapkę jak na zdjęciu ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie zrób jakiś pasztet z warzyw, bo są naprawdę pyszne i uniwersalne :)

      Usuń
  2. Robiłam taki, ale z nieco innymi przyprawami i potwierdzam - soczewica świetnie komponuje się ze słodziutką marchewką oraz cebulą i czosnkiem :) Ja dawałam jeszcze kumin (wtedy troszkę przypomina hummus ;)).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za kuminem w daniach innych niż hummus i harirra nie przepadam, ale wyobrażam sobie, że pasztet wyszedł pyszny :)

      Usuń
  3. Nigdy takiego nie robiłam, ale wygląda tak pysznie, że chyba się skuszę :) Bardzo apetyczny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda przepysznie, muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu pyszności :-) zjadłabym z przyjemnością kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić podobny, ale bez jajek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dodać kaszę jaglaną - wszystko się wtedy zlepi bez jajka :)

      Usuń
  7. Pasztety kocham piec i jeść ;). Twój jest cudowny taki jak lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam jeść pasztet! Ale muszę przyznać, że takiego warzywnego nigdy nie miałam okazji skosztować :) Marchewka i natka pietruszki to musi być coś! A ile witamin... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No nie... Zawsze jak tu zaglądam to robię się głodna :D

    OdpowiedzUsuń
  10. O, chętnie bym tam wrzuciła młodą marchewkę z natką! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam w tym roku jeszcze młodej marchewki, która miałaby smak :D Ale pomysł na dodanie marchewki z natką jest super, może kiedyś tak zrobię ;)

      Usuń
  11. Ależ Ci piękny wyszedł <3 Zrobiłaś mi mega ochotę teraz na taki :D

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam domowe pasztety! robiłam z soczewicy i pieczarek ale myślę że dodanie natki pietruszki świetne wzbogaci smak! zwłaszcza teraz gdy natka smakuje jak natka a nie papier:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow! Pycha! Zjadłabym do kanapeczek.
    Coś czuję, że to moje gusta i idealnie by mi zasmakował ten pasztecik.
    Lubię soczewicę bardzo.
    Pozdrawiam ze słonecznej Austrii! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i także Cię pozdrawiam. I życzę odpoczynku i relaksu :)

      Usuń
  14. Awesome my dear
    Come to visit my blog
    kisses

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakiś czas temu miałam przyjemność spróbować pasztet z soczewicy, troszeczkę innego przepisu.... był boski!!!
    Każdemu polecam.
    Nawet mój tata-mięsożerca się nim zajadał :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tata - mniejszy mięsożerca niż kiedyś, starający się mięso ograniczać - też je bardzo lubi ;))

      Usuń
  16. No nie mój wczorajszy komentarz sie nie dodał. A ja zachwalałam pasztet z marchewka i pochwalilam sie ze wreszcoe upieklam marchewkowe ciasto :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak ciasto wyszło? Dawno nie robiłam marchewkowego, może czas najwyższy ;)

      Usuń
    2. Pyszne i wilgotne. Tylko przez ostatnie temperatury po 3 dniach bez lodowki sfermentowalo

      Usuń
  17. Wygląda na prawdę pysznie, jednak ze względu na to, że nie jem soczewicy, wolałabym taką wersję z np. kaszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak zwykle bardzo mi się podoba i chętnie bym spróbowała, jak zwykle jednak nie zrobię go sama.

    OdpowiedzUsuń
  20. No wreszcie zwlokłyśmy się do domu na wakacje więc i na pasztet przyjdzie czas !(wybierzemy jeden z Twoich przepisów bo już kiedyś jakiś dorwałyśmy ale pozmieniałyśmy go z braku wielu składników i już miał mało wspólnego z oryginałem :P). Ale mało tego, od wczoraj mamy już zapewnione mieszkanie z piekarnikiem więc będziemy szaleć i poza domem rodzinnym :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że piekarnik znacznie zwiększy komfort Waszego życia :))

      Usuń
  21. Fajna alternatywa dla sklepowych pasztetow :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A ile mniej więcej wychodzi z tego kawałków ;) ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...