Płatki owsiane to jedno z moich ulubionych zbóż i nie wyobrażam sobie bez nich kuchennej spiżarki. Z płatków przygotowuję różne wersje owsianek - gdy mam niewiele czasu, zalewam je wrzątkiem i tylko mieszam z dodatkami, a innym razem robię trochę bardziej wymagającą wersję gotowaną. Regularnie przyrządzam też owsianki pieczone, w których lubię m.in to, że można upiec od razu więcej i cieszyć się smakowitym śniadaniem bądź kolacją przez kolejne dni. Dzisiejszy wypiek wygląda jak ciasto, ale spełnia wszystkie kryteria pieczonej owsianki.
Podstawę wypieku stanowią oczywiście płatki owsiane, do wnętrza trafiły także kawałki jabłek, dodające wraz z bananami i ksylitolem słodkości. Mąka z fistaszków i masło orzechowe nadały lekko orzechowego smaku, który wzmocniła orzechowa polewa. Ciasto nadaje się świetnie do zabrania na wynos - w połączeniu z owocami może stanowić np. wartościowe śniadanie.
Składniki na małą blaszkę (9 sporych porcji):
- 200 g płatków owsianych
- czubata łyżka mąki dyniowej
- czubata łyżka mąki z orzechów arachidowych
- 2 duże dojrzałe banany
- 2 najlepiej kwaśne jabłka (użyłam szarych renet)
- 2 czubate łyżki ksylitolu
- 2 łyżki nasion słonecznika
- szklanka "mleka" roślinnego
- łyżka oleju kokosowego
- 2 czubate łyżki masła orzechowego
- jajko (bez jajka owsianka też powinna wyjść)
- na polewę: łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, łyżka syropu kokosowego (można użyć innego syropu lub miodu)
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby wszystkie płatki były przykryte ok. 0,5 cm ponad ich poziom i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Banany zblendować na gładką masę i dołożyć do płatków wraz z mąkami, mlekiem, jajkiem, ksylitolem, słonecznikiem, olejem kokosowym i masłem orzechowym, wszystko wymieszać. Jabłka pokroić na niewielkie kawałki i wmieszać do masy. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 35 - 40 minut.
Ostudzoną owsiankę polać polewą zrobioną poprzez podgrzanie w rondelku oleju kokosowego z masłem orzechowym i syropem kokosowym, wszystko można jeszcze posypać orzeszkami ziemnymi.
Wartość odżywcza 1 porcji:
(jeśli otrzymamy ich 9)
290 kcal
białko: 7,3 g
węglowodany: 36 g
tłuszcz: 14,4 g
Na pewno wypróbuję, ale użyje innych mąk. Lubię takie pieczone owsianki/ciasta, bo są też fajną opcją do zabrania chociażby do szkoły :)
OdpowiedzUsuńDo szkoły nigdy nie zabierałam takich rzeczy, dopiero na studiach pierwszy raz upiekłam owsiankę :D A mąki każde się tutaj nadadzą :)
Usuńciekawy pomysł :) muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne musi być, spróbuję na weekendowe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczoną owsiankę z renetami lub antonówkami, tylko ja robię bardziej na wzór szarlotki i daję duuużo cynamonu :D Podoba mi się dodatek mąki z orzeszków oraz ta smakowita polewa - trochę jak w cieście "krówka" <3
OdpowiedzUsuńA ja ciągle zapominam o cynamonie, muszę go wyjąć gdzieś na wierzch :)
UsuńTo ciasto musi być pyszne! Moje ulubione składniki :)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie! Skład bardzo mi się podoba i myślę, że smakowo byłabym w pełni usatysfakcjonowana :D Płatki owsiane także należą do moich ulubionych produktów. Nie wyobrażam sobie bez nich swojej diety :D
OdpowiedzUsuńSą pyszne i takie uniwersalne :)
UsuńTen wierzch owsianki wygląda baardzooo apetycznie. Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńI bardzo pasuje i współczuję Ci alergii na orzechy :/
UsuńTrzy rzeczy, które kocham w jednym <3 Jadłabym!
OdpowiedzUsuńWidzę, że wiele osób lubi takie proste produkty :)
UsuńWygląda na pyszne i wilgotne, czyli jak dla mnie idealnie! :) Zawsze mam zapas płatków owsianych, bo również je uwielbiam i jem bardzo często pod różnymi postaciami. Zdecydowanie brakuje mi lata i wielkich cukiń po złotówce, które starte lądowały w moich owsiankach. :D
OdpowiedzUsuńJa też dorzucałam cukinię do owsianek, ale jeszcze bardziej lubię to warzywo w plackach owsianych - polecam :)
UsuńChętnie bym się skusiła na takie ciasto :) Też uwielbiam owsianki, szczególnie pieczone :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ale dodatek jabłka to nie moja bajka (Jak wiadomo dla mnie te owoce tylko zimne i na surowo :) ) dodalabym za to morele albo brzoskwinie z puszki :D juz mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńBrzoskwinie super tutaj będą pasować :) Ja zimnego jabłka nie zjem (chodzi mi o takie z lodówki, czy w Twoim przypadku z balkonu :P), tylko w temperaturze pokojowej, a jak nie mam akurat ugrzanego to zazwyczaj podgrzewam w garnku ;)
UsuńWygląda obłędnie i pewnie tak smakuje myślę ze by mi smakowało ;)
OdpowiedzUsuńsuper smaczny przepis! podobają mi się zdrowe połączenia w ciastach :)
OdpowiedzUsuńPrzeogromnie spodobał mi się taki pomysł na ciasto.
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja!
Sama mogłabym takie zrobić. Owsiankowe smaki bardzo mi odpowiadają.
Pozdrawiam :)
Myślę, że będzie Ci smakować :)
Usuńale super opcja! :) wygląda super, na mega pożywne, słodkie- mmmm :)
OdpowiedzUsuńPamiętasz jak zrobiłaś te kulki?
OdpowiedzUsuńhttp://naturalnakuchnia.blogspot.com/2017/06/weganski-jadospis-122.html :)
Nie bardzo, ale wydaje mi się, że zmodyfikowałam trochę przepis z Nowej Jadłonomi na kulki z ciecierzycy...
UsuńMniam! Świetne ciasto. Nigdy jeszcze takiego nie próbowałam. Musi smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, szczególnie wierzch wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńSuper 👌
OdpowiedzUsuńUwielbiam owsianki niestety teraz jestem na diecie bezglutenowej i nie mogę przetestować przepisu. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMożesz używać bezglutenowych płatków owsianych, nie koniecznie do tego przepisu, ale ogólnie - tyle pysznych i szybkich rzeczy można z nich robić :)
UsuńAle pycha 😍
OdpowiedzUsuńPołączone składniki to wszystkie te, które uwielbiamy. Na pewno wyszła przepyszna bomba :D
OdpowiedzUsuńJak ktoś lubi takie produkty to powinien być zadowolony :)
UsuńAbsolutnie cudowne, u mnie za kilka dni też fistaszkowo ;)
OdpowiedzUsuńNie myślę o płatkach owsianych jako o zbożach. Zboża to nie same ziarna?
OdpowiedzUsuńCiacho na bank pyszne, tylko ten wygląd... :( Anemiczny nieco.
Zboża to rośliny - np. pszenica, jęczmień, owies, ryż itp, więc wszystko co z nich powstaje to produkty zbożowe. Według Ciebie czym są płatki owsiane :P?
UsuńByć może nie zasuplementowało witaminy B12 i wpadło w anemię :D
Płatki owsiane? Płatkami oczywiście :'D
UsuńŚwietne ciasto! :D Zdecydowanie moje smaki, więc z wielką chęcią bym takie zjadła :)
OdpowiedzUsuńwygląda całkiem smacznie ;)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam, muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuńDoskonały przykład że można jeść smacznie i zdrowo
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na zdrową propozycję deseru.
OdpowiedzUsuńSuper przepis na zdrową przekąskę.
OdpowiedzUsuń