wtorek, 27 lutego 2018

Fistaszkowe ciasto owsiane z jabłkami (jak pieczona owsianka)

Płatki owsiane to jedno z moich ulubionych zbóż i nie wyobrażam sobie bez nich kuchennej spiżarki. Z płatków przygotowuję różne wersje owsianek - gdy mam niewiele czasu, zalewam je wrzątkiem i  tylko mieszam z dodatkami, a innym razem robię trochę bardziej wymagającą wersję gotowaną. Regularnie przyrządzam też owsianki pieczone, w których lubię m.in to, że można upiec od razu więcej i cieszyć się smakowitym śniadaniem bądź kolacją przez kolejne dni. Dzisiejszy wypiek wygląda jak ciasto, ale spełnia wszystkie kryteria pieczonej owsianki. 

Podstawę wypieku stanowią oczywiście płatki owsiane, do wnętrza trafiły także kawałki jabłek, dodające wraz z bananami i ksylitolem słodkości. Mąka z fistaszków i masło orzechowe nadały lekko orzechowego smaku, który wzmocniła orzechowa polewa. Ciasto nadaje się świetnie do zabrania na wynos - w połączeniu z owocami może stanowić np. wartościowe śniadanie. 


Fistaszkowe ciasto owsiane z jabłkami
Składniki na małą blaszkę (9 sporych porcji):
  • 200 g płatków owsianych
  • czubata łyżka mąki dyniowej
  • czubata łyżka mąki z orzechów arachidowych
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 2 najlepiej kwaśne jabłka (użyłam szarych renet)
  • 2 czubate łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • szklanka "mleka" roślinnego
  • łyżka oleju kokosowego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • jajko (bez jajka owsianka też powinna wyjść)
  • na polewę: łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki masła orzechowego, łyżka syropu kokosowego (można użyć innego syropu lub miodu)

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem tak, aby wszystkie płatki były przykryte ok. 0,5 cm ponad ich poziom i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Banany zblendować na gładką masę i dołożyć do płatków wraz z mąkami, mlekiem, jajkiemksylitolem, słonecznikiem, olejem kokosowym i masłem orzechowym, wszystko wymieszać. Jabłka pokroić na niewielkie kawałki i wmieszać do masy. Całość przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 35 - 40 minut. 

Ostudzoną owsiankę polać polewą zrobioną poprzez podgrzanie w rondelku oleju kokosowego z masłem orzechowym i syropem kokosowym, wszystko można jeszcze posypać orzeszkami ziemnymi

Wartość odżywcza 1 porcji: 
(jeśli otrzymamy ich 9)
290 kcal
białko: 7,3 g
węglowodany: 36 g
tłuszcz: 14,4 g

44 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję, ale użyje innych mąk. Lubię takie pieczone owsianki/ciasta, bo są też fajną opcją do zabrania chociażby do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do szkoły nigdy nie zabierałam takich rzeczy, dopiero na studiach pierwszy raz upiekłam owsiankę :D A mąki każde się tutaj nadadzą :)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł :) muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszne musi być, spróbuję na weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pieczoną owsiankę z renetami lub antonówkami, tylko ja robię bardziej na wzór szarlotki i daję duuużo cynamonu :D Podoba mi się dodatek mąki z orzeszków oraz ta smakowita polewa - trochę jak w cieście "krówka" <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja ciągle zapominam o cynamonie, muszę go wyjąć gdzieś na wierzch :)

      Usuń
  5. To ciasto musi być pyszne! Moje ulubione składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega pysznie! Skład bardzo mi się podoba i myślę, że smakowo byłabym w pełni usatysfakcjonowana :D Płatki owsiane także należą do moich ulubionych produktów. Nie wyobrażam sobie bez nich swojej diety :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten wierzch owsianki wygląda baardzooo apetycznie. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I bardzo pasuje i współczuję Ci alergii na orzechy :/

      Usuń
  8. Trzy rzeczy, które kocham w jednym <3 Jadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że wiele osób lubi takie proste produkty :)

      Usuń
  9. Wygląda na pyszne i wilgotne, czyli jak dla mnie idealnie! :) Zawsze mam zapas płatków owsianych, bo również je uwielbiam i jem bardzo często pod różnymi postaciami. Zdecydowanie brakuje mi lata i wielkich cukiń po złotówce, które starte lądowały w moich owsiankach. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dorzucałam cukinię do owsianek, ale jeszcze bardziej lubię to warzywo w plackach owsianych - polecam :)

      Usuń
  10. Chętnie bym się skusiła na takie ciasto :) Też uwielbiam owsianki, szczególnie pieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł ale dodatek jabłka to nie moja bajka (Jak wiadomo dla mnie te owoce tylko zimne i na surowo :) ) dodalabym za to morele albo brzoskwinie z puszki :D juz mi ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzoskwinie super tutaj będą pasować :) Ja zimnego jabłka nie zjem (chodzi mi o takie z lodówki, czy w Twoim przypadku z balkonu :P), tylko w temperaturze pokojowej, a jak nie mam akurat ugrzanego to zazwyczaj podgrzewam w garnku ;)

      Usuń
  12. Wygląda obłędnie i pewnie tak smakuje myślę ze by mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. super smaczny przepis! podobają mi się zdrowe połączenia w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przeogromnie spodobał mi się taki pomysł na ciasto.
    Po prostu rewelacja!
    Sama mogłabym takie zrobić. Owsiankowe smaki bardzo mi odpowiadają.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ale super opcja! :) wygląda super, na mega pożywne, słodkie- mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pamiętasz jak zrobiłaś te kulki?
    http://naturalnakuchnia.blogspot.com/2017/06/weganski-jadospis-122.html :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie bardzo, ale wydaje mi się, że zmodyfikowałam trochę przepis z Nowej Jadłonomi na kulki z ciecierzycy...

      Usuń
  17. Mniam! Świetne ciasto. Nigdy jeszcze takiego nie próbowałam. Musi smakować wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne ciasto, szczególnie wierzch wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam owsianki niestety teraz jestem na diecie bezglutenowej i nie mogę przetestować przepisu. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz używać bezglutenowych płatków owsianych, nie koniecznie do tego przepisu, ale ogólnie - tyle pysznych i szybkich rzeczy można z nich robić :)

      Usuń
  20. Połączone składniki to wszystkie te, które uwielbiamy. Na pewno wyszła przepyszna bomba :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi takie produkty to powinien być zadowolony :)

      Usuń
  21. Absolutnie cudowne, u mnie za kilka dni też fistaszkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie myślę o płatkach owsianych jako o zbożach. Zboża to nie same ziarna?

    Ciacho na bank pyszne, tylko ten wygląd... :( Anemiczny nieco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zboża to rośliny - np. pszenica, jęczmień, owies, ryż itp, więc wszystko co z nich powstaje to produkty zbożowe. Według Ciebie czym są płatki owsiane :P?

      Być może nie zasuplementowało witaminy B12 i wpadło w anemię :D

      Usuń
    2. Płatki owsiane? Płatkami oczywiście :'D

      Usuń
  23. Świetne ciasto! :D Zdecydowanie moje smaki, więc z wielką chęcią bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nigdy takiego nie jadłam, muszę koniecznie spróbować

    OdpowiedzUsuń
  25. Doskonały przykład że można jeść smacznie i zdrowo

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo ciekawy przepis na zdrową propozycję deseru.

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis na zdrową przekąskę.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...