poniedziałek, 13 czerwca 2016

Orkiszowy chlebek bananowy z rabarbarem

Rabarbar to warzywo, którego smak bardzo kojarzy mi się z latem - pamiętam, jak w dzieciństwie na początku wakacji u babci, maczałam długie łodygi wprost z ogródka w cukrze. Jak widać, słodkie rzeczy lubię od dawna i choć mój smak na przestrzeni ostatnich lat przeszedł olbrzymią metamorfozę, rabarbar lubię nadal, choć z cukrem już go nie jem :)

Tym razem z udziałem rabarbaru stworzyłam chlebek bananowy, korzystając z nadmiaru bardzo dojrzałych bananów - lepszego sposobu na ich utylizację znaleźć nie mogłam. Rabarbar pod wpływem pieczenia zmiękł, nie tracąc przy tym kwaskowatości, świetnie uzupełniającej bananową słodycz. Nie dodawałam zbyt wiele cukru, ale chlebek jak dla mnie jest wystarczająco słodki - jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, dodajcie więcej. Wypiek wyszedł mięciutki, wilgotny i rabarbarowy, a jeszcze lepiej smakuje z masłem orzechowym :)


Orkiszowy chlebek bananowy z rabarbarem
Składniki na 1 keksówkę:
  • 3 spore dojrzałe banany (po obraniu ważyły 330g)
  • 4 łodygi rabarbaru (po obraniu 200g)
  • 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (200g)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • czubata łyżka cukru trzcinowego
  • 1/3 szklanki oleju (60ml)
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego lub wody

Wykonanie:
Banany zblendować na gładką masę, a rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, po czym dodać banany, olej i wodę, ciągle ubijając. Następnie dołożyć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, ubijając na mniejszych obrotach miksera. Dołożyć rabarbar i wymieszać za pomocą łyżki. Powstałą masę przełożyć do wyłożonej papierem formy keksowej i piec przez ok. 60 minut w temperaturze 170 stopni

44 komentarze:

  1. Idealne połączenie - kwasny rabarbar i słodkie banany <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Upiekł bym z chęcią ale niestety sam musiał bym go jeść bo u mnie odporni na PP mąkę ;/ Pysznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie dziś też bananowe ciacho ,tyle,że z czekoladą,bo u mnie nie ma rabarbaru ,a zjadłabym z chęcią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banan i czekolada to wspaniałe połączenie :)

      Usuń
  4. Uwielbiam połączenie słodkiego z kwaśnym. Chlebki bananowe czasami mnie zamulają, dodanie rabarbaru jest świetnym sposobem na wzbogacenie smaku wypieku. Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie nie zamulają, ale rabarbar super wzbogacił smak :)

      Usuń
  5. Ta skórka mnie kupiła! W końcu muszę się odważyć na taki wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wypiek, z chęcią bym taki chlebuś teraz zjadła do herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię połączenie chleba i owoców. Ten wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Już dawno nie piekłam nic bananowego. Chlebek wygląda na bardzo delikatny i pulchny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Swietne wykorzystanie bananow!Szkoda,ze juz u mnie zniknal w sklepach rabarbar,bo bym zrobila ten chlebek :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę sprawdzić czy u mnie ciagle jest - miałam zapas w lodówce, a teraz mam resztki...

      Usuń
  10. Super apetyczny chlebek. Jakiego typu maki orkiszowej uzylas i mozesz podac wymiary keksowki? Nie mam takiego talentu kulinarnego jak Ty,stad te pytania:-). Dziekuje;-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orkiszowej pełnoziarnistej ekologicznej, może być zwykła orkiszowa lub pszenna. Keksówkę zmierzę dziś wieczorem lub jutro, jak będę w domu. Uwierz mi, ten chlebek nie wymaga talentu, a mi do takiego wiele brakuje :)

      Usuń
  11. Też wczoraj na targu nie widziałam rabarbaru :( Pójdę dzisiaj jeszcze raz, bo mam na niego ogromną ochotę. A gdybym zamieniła mąkę to mogę na pszenną pełnoziarnistą?

    OdpowiedzUsuń
  12. Chlebek bananowy, jak ja go dawno nie robiłam... Musze to koniecznie nadrobić :3

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda super, ale i ta się pewnie o jego zrobienie nie pokuszę, bo musiałabym go zjeść sama ... :( U mnie w domu takie tzw. "wymysły jedzeniowe nie przechodzą" ...
    Jak długo taki chlebek zachowuje przydatność do spożycia - w sensie ryzyko pojawienia się pleśni, czy zaschnięcia na kamień ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, kilka dni na pewno a w lodówce dłużej. Ten zjedliśmy w 2 dni, więc nie wiem jak z trwałością, ale dyniowy np. jak piekę z podwójnej porcji leży spokojnie 5 - 6 dni bez pleśni, a i na kamień nigdy nie usechł...

      Usuń
  14. Robiłam kiedyś podobny, tylko bardziej klasyczny i bez rabarbaru. Kocham chlebki bananowe. Idealne smaki :) Dobrze, że mi przypomniałaś o ich istnieniu, bo kompletnie zapomniałam o tym pysznym przepisie. A szkoda! Pozdrowionka serdeczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu, czy moge zamienic make na mielone platki owsiane, jaja na glut z siemienia a olej nie wiem na co? ( nie uzywam? Moze dac tyle samo mleka co oleju i dodac nasionka, orzechy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinien wyjść, ale ciężko stwierdzić, bo bez tłuszczu nigdy nic nie piekłam, choć mleko może da radę... A masło orzechowe używasz?

      Usuń
  16. Super połączenie! Orkisz, banan i rabarbar? Cudo po porostu a jak już posmarowałaś kromkę masłem orzechowym to eksplozja smaków gwarantowana :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam chlebki bananowe. Połączenia z rabarbarem jeszcze nie próbowałam, ale wydaje się być trafione :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nigdy jeszcze nie robiłam chlebka bananowego :(
    Czas chyba nadrobić zaległości!

    OdpowiedzUsuń
  19. To nie dość, że brzmi smakowicie to i wygląda obłędnie pysznie! Świetny pomysł z dodatkiem rabarbaru ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetne połączenie zdrowych smaków! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. U mnie rabarbaru je się bardzo mało, bo nikt prócz mnie nie lubi :( Chętnie bym zjadła taki chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  22. jak tylko przeczytałam "rabarbar" od razu się "napaliłam"! Mój brzydki placek wyszedł pyszny i przypomniał mi o tym jak bardzo lubię te kwaśne łodygi- pora na chlebek! Jutro akurat wybieram się na targ warzywny i dokupię to co potrzebuję, tylko mąki orkiszowej zostało mi jak na lekarstwo więc zastąpię owsianą- będzie pycha! dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z owsianą też powinien się uda, a do tego będzie zdrowszy ;)

      Usuń
  23. O połączeniu banana z rabarbarem jeszcze nie słyszałam. Chlebek wygląda rewelacyjnie. W sumie jak ciasto, a nie chlebek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo to ciasto, sama nie wiem czemu tak się nazywa :D

      Usuń
  24. Pyszny! Na śniadanko jutro poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chlebek bananowy jest pyszny, a chlebek bananowy z rabarbarem to już niebo:D

    OdpowiedzUsuń
  26. banany i rabarbar to świetne połączenie ;) wykorzystywałam je do placków :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam chlebki bananowe - to super pomysł na zużycie czarnych bananów :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Witam, czy mąką orkiszowa 1050 będzie ok?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...