wtorek, 31 stycznia 2017

Gryczane placki z topinamburem i kukurydzą

O istnieniu topinamburu dowiedziałam się kilka lat temu, ale dopiero niedawno udało mi się upolować tę roślinę w postaci surowej. Wcześniej jadłam topinambur jedynie w formie chipsów i na ich podstawie wnioskowałam o ciekawym smaku warzywa. Świeży także mnie nie zawiódł i teraz często dodaję kilka ugotowanych sztuk do lunchu, niekiedy piekę je wraz z innymi warzywami, a czasem robię placki z ich udziałem - przepis na jedne z nich znajdziecie poniżej.

Połączyłam topinambur z mąką gryczaną i kilkoma innymi składnikami, dodając na koniec trochę kukurydzy konserwowej i tym sposobem powstały wegańskie, a do tego bezglutenowe placki, nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Topinambur, inaczej słonecznik bulwiasty, jest źródłem wielu składników mineralnych (m.in żelaza, miedzi, wapnia i fosforu) i witamin (zwłaszcza z grupy B), a dzięki inulinie wpływa pozytywnie na florę bakteryjną jelit oraz gospodarkę węglowodanową. Posiada także właściwości detoksykacyjne, ponadto wykazano antynowotworowe działanie bulw. Warto więc włączyć go do diety - zwłaszcza zimą - kiedy to asortyment warzyw jest dość skromny. 


Gryczane placki z topinamburem i kukurydzą
Składniki na 1 porcję:
  • 2 czubate łyżki (35g) mąki gryczanej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej niepalonej
  • łyżka mąki dyniowej (lub innej)
  • 4 - 5 topinamburków (100g po obraniu)
  • ok. pół szklanki (100 - 120ml) napoju roślinnego lub wody (użyłam napoju ryżowego)
  • łyżeczka siemienia lnianego zmielonego (+ trochę gorącej wody do uzyskania "glutka")
  • łyżka oleju (użyłam rzepakowego)
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz wg uznania

Wykonanie:
Mąki wymieszać z napojem roślinnym, sodą, olejem, "glutkiem" z siemienia lnianego, startymi na tarce topinamburami i przyprawami - w razie potrzeby dolać więcej wody - ciasto powinno być dość gęste, ale dające się mieszać. Na koniec dodać kukurydzę, jeszcze raz wymieszać i zostawić na kilka minut. 

Z ciasta smażyć niewielkie placki, z każdej strony po kilka minut, do zrumienienia - ja to robiłam na suchej patelni i ciasto trochę przywierało, więc dla ułatwienia można dodać trochę oleju. Placki świetnie smakują z masłem migdałowym, a z dodatkiem warzyw stanowiły pyszny i odżywczy obiad. 


Wartość odżywcza placków bez dodatków:
460kcal
białko: 13,2g
węglowodany: 65,6g
tłuszcz: 17,4g
błonnik: 7,6g

36 komentarzy:

  1. ale pychota, wspaniały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam zamiar kupić na spróbę topinambur bo widziałam w Biedronce tuż przed wyjazdem ale gdy mu się przyjrzałam okazało się że jest lekko spleśniały...sprawdziłam jak jest po norwesku..."jordskokk" hehe czyli niewiele ma wspólnego z topinamburem:) ciekawe czy znajdę w tutejszych sklepach:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też raz nie kupiłam ze względu na pleśń i teraz je jeszcze uważniej oglądam.

      Usuń
  3. Kocham gryczane placuszki.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki przepis może wreszcie skłoniłby mnie do skosztowania topinamburu. Dotychczas nie próbowałam i powiem szczerze, że mam wielką ochotę poznać jego smak.
    Pozdrawiam serdecznie. Miłego wieczoru! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z chęcią bym zrobiła,ale mimo ze znam topinambur nie mogę go upolować :/ A jak juz raz wzięłam do kasy to kasjer przez dobre kilka minut szukał co to i w końcu zrezygnowałam,bo ludzie w kolejce sie wkurzali i mi głupio było XD
    A jakbym juz kiedyś dorwała topinambur,to mogę gryczana make zastąpić inna?Np żytnia,jaglana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, możesz dodać zwykłą pszenną, a bezglutenowe najlepiej mieszać :)

      Usuń
  6. Ciekawi mnie ich smak. Kiedyś miałam kawę z topinamburu i była wstrętna.

    OdpowiedzUsuń
  7. topinambur.... gdzieś o nim słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę kiedyś spróbować, może tak zasmakuje mi topinambur :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może, aczkolwiek czasem trzeba coś kilka razy spróbować żeby polubić :)

      Usuń
  9. Chipsy uwielbiam, więc czas wypróbować świeże warzywko :) Wygląda trochę jak placki ziemniaczane! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam placki z ziemniaków :D

      Usuń
  10. Prezentują się bardzo apetycznie i zachęcają nie tylko wyglądem, ale także ciekawym składem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja ostatnio szukam rożnych inspiracji na placki, takie na pewno się przydzadzą

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie pyszne. :-) bardzo fajny przepisik :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają bardzo apetycznie. Kiedyś próbowałam podobnych placków gryczanych i muszę przyznać, że smakowały rewelacyjnie. Chętnie więc skorzystam i z Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zazdrościmy Ci tego tombinambura i pomyśleć, że jeszcze dwa lata temu pół ogrodu było w tych bulwach xD Tata zasadził nam je na części ogrodu, a że zaczęły się niekontrolowanie rozrastać musiał je radykalnie usunąć i koniec z tymi ciekawym warzywkiem :/ Placki na nich na pewno wyszły super ale w tamtym czasie na taki genialny pomysł nie wpadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie słyszałam, że topinambur łatwo się uprawia i dobrze rośnie... może zasadzę w ogrodzie rodziców, choć znając mnie to lenistwo i możliwość zakupu w sklepie przewyższy dobre chęci :D

      Usuń
  15. Aniu pysznie wyglądają te placki, z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam topinambur! Super pkacuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czasami widuję u mnie w supermarkecie, ale jakoś nie wiedziałam z czym to zjeść, może na początek upiekę razem z innymi warzywami, dziękuję za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Łe, to ja wiedziałam o istnieniu topinamburu (chyba z MaserChefa :P). Za to raczej nigdy go nie jadłam.

    PS Opyliłabym brukselkę zamiast tych głupich marchewek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się dowiedziałam pisząc teoretyczną część pracy licencjackiej, choć w MC mogłam słyszeć wcześniej. No ale jem dopiero od niedawna.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...