wtorek, 7 lutego 2017

Czekoladowa owsianka z gruszką i daktylami

Owsianki to jedne z moich ulubionych zimowych śniadań i przygotowuję je bardzo często - nie tylko do jedzenia w domu, ale także na wynos, gdy śniadanie jem w pracy. Na przestrzeni lat miałam różne techniki przyrządzania owsianek i najczęściej dany typ jadłam przez dłuższy czas, po czym zmieniałam recepturę na kilka kolejnych miesięcy. Pamiętam dzień, gdy pierwszy raz do owsianki dodałam gruszkę - nie myślałam wówczas, że taka kompozycja będzie udana, ale owoc zadziwiająco świetnie połączył się z innymi składnikami, dodając sporo słodkości.

Tym razem smak i słodkość owsianki gruszkowej wzbogaciły daktyle, a barwy i aromatu nadało kakao, czyniąc śniadanie czekoladowym. Nutę tę wzmocniła także ciemna czekolada, roztapiająca się w ciepłej i gęstej mieszaninie. Takie śniadanie jest źródłem dodających energii węglowodanów i wielu innych wspomagających pracę mózgu składników - nie brakuje w nim minerałów i zdrowych tłuszczów roślinnych. Ja owsiankę najbardziej lubię jeść na śniadanie, ale na podwieczorek czy kolację też się świetnie sprawdzi ;)



Czekoladowa owsianka z gruszką i daktylami
Przepis na 1 porcję:
  • 5 łyżek (50g) płatków owsianych
  • kubek (300ml) mleka roślinnego lub zwykłego (użyłam sojowego)
  • mała, dojrzała gruszka
  • 4 średnie daktyle (użyłam świeżych)
  • łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • czubata łyżeczka kakao
  • kostka ciemnej czekolady
  • na wierzch: u mnie orzechy laskowe i nerkowce, kostka ciemnej czekolady

Wykonanie:
Mleko zagotować (wcześniej odlać kilka łyżek i rozpuścić w nim kakao) wraz z płatkami owsianymi, pokrojoną gruszką oraz pokrojonymi daktylami. Gdy owsianka się zagotuje, dodać kakao, czekoladę oraz zmielone siemię lniane i wszystko jeszcze przez chwilę pogotować, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową owsiankę udekorować dowolnymi dodatkami - ja użyłam orzechów oraz kostki ciemnej czekolady


Wartość odżywcza owsianki bez dodatków:
605kcal
białko: 18,5g
węglowodany: 105,4g
tłuszcz: 15,8g

46 komentarzy:

  1. Ja jadłam jedynie kaszę gryczaną z gruszką, ale baaardzo mi smakowała :) Muszę spróbować dodać do owsianki. Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak, ze chce się ją zjeść :D Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty chyba wolisz innego rodzaju śniadania - chyba nie przypadłaby Ci taka do gustu :D

      Usuń
    2. Przecież taką owsiankę można zjeść nie tylko na śniadanie ;)

      Usuń
    3. Ale pewnie byłaby dla Ciebie za słodka :D

      Usuń
    4. Można dodać więcej kakao a mniej daktyli - troszkę pokombinować i dopasować do własnych kubków smakowych ;) Pomysł jest świetny ;)

      Usuń
    5. Albo całkiem zrezygnować z daktyli :)

      Usuń
  3. ale wspaniała, zrobiłam się głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna i zdrowa owsianeczka. A gruszkowe smaki - ooo - to coś dla mnie! Muszę się zainspirować i też taką zrobić. Dzisiaj gotowałam śliwkowo-jabłkową :) Oczywiście bez cynamonu się nie obyło! ;)

    Pozdrawiam ciepło :) Miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliwkowo jabłkowej nie jadłam i jakoś nie pasuje mi jabłko do owsianki - muszę chyba spróbować ponownie ;))

      Usuń
  5. Uwielbiam takie bogate owsianki!:D Mi również bardzo smakuje dodatek czekolady:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię owsiankę z gruszką :) Tylko za daktylami jakoś specjalnie nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha! Czekoladowe owsianki są mega :D Teraz akurat mam zaczęte mleko ryżowe kakaowe, więc owsiankę w wersji czekoladowej jadam już od kilku dni. Gruszek u mnie brak, ale ratuję się malinami, które zamroziłam latem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z malinami dawno nie jadłam (gotowanej, bo do pieczonej często dodaję), może dorzucę trochę do owsianki na jutro :)

      Usuń
  8. O jejku,ależ to musi buc pyszne!Az sie ślinie do ekranu XD
    Kolejna rzecz jaka musisz mi zrobic,jak tylko spakuje walizki i do ciebie sie przeprowadzę!
    Póki co pozostaje mi tylko nieudolnie próbować dorównać mistrzowi owsianek,jakim jesteś ty we własnej osobie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że do mistrza wiele mi brakuje, ale jak do mnie przyjedziesz, to zrobię Ci jaką tylko będziesz chciała :D

      Usuń
  9. Za to właśnie lubię gruszkę - że dodaje do dań dużo słodkości :) Roztapiająca się ciemna czekolada w owsiance jest idealna na takie zimne dni <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mnie czy zima czy lato, owsianka to zawsze sniadanie idealne <3 Ja ostatnio mam faze na pieczone, ale pewnie niedlugo mi sie znowu na tradycyjne przestawi :p a z gruszka jeszcze nie jadlam, srednio mnie ten owoc przekonywal, ale do owsianki musze sprobowac :) i bardzo fajne polaczenie z daktylmi, a wyglda przepieknie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz mam fazę na tradycyjne, ale chyba niedługo znowu przestawię się na pieczone :P

      Usuń
  11. Dzień bez owsianki to stracony dzień :) A taka czekoladowa z gruszką musi być przepyszna, a dzień bardzo udany :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pysznie wygląda, aż ma się ochotę zjeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Owsianka + czekolada na śniadanie - lepiej nie można rozpocząć dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja bardzo lubię dodawać karob do owsianki. Chociaż nie wiem, czy to jeszcze owsianka, bo zazwyczaj mieszam różne płatki, nie tylko owsiane i jem taki mix :D Twoja na pewno pyszna, wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niektórzy na ugotowaną jaglankę mówią owsianka :D

      Usuń
  15. Ależ kremowa! Idzie dostać ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Czekoladowe śniadanko, to jest to! W dodatku zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow udało Ci się coś trudnego, ta owsianka prezentuje się naprawdę apetycznie i z pewnością potrafiłaby zachęcić niejedną osobę, która jest nieprzekonana do tego zdrowego śniadania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest ona trudna i szybko się taką robi, polecam :)

      Usuń
  18. Ostatnio strasznie nas kręci owies więc ta owsianka to cudo ^^ Gruszkę musimy dokupić!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Potwierdzam - genialne połączenie. Zeszłej zimy zakochałam się w nowym wówczas Liptonie Pear Chocolate, a w tym roku miłość kontynuuję i piję tak mniej więcej... codziennie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W herbatach to już nie moje smaki, zresztą nie mam kiedy ich pić, żeby próbować wiele nowości.

      Usuń
  20. Ostatnio musiałam zrezygnować z owsianki dla dobra mojego brzucha :)

    OdpowiedzUsuń
  21. owsianki jadam dość często :) ta wersja smakowa mi się bardzo podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak dla mnie to idealne połączenie - trochę ciężkawe, słodkie, ale i owocowe - czyli idealne na zimową porę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie określiłabym tej owsianki jako ciężkawa, ale zawsze można dodać mniej daktyli i zrezygnować z czekolady ;)

      Usuń
  23. A można zastąpić daktyle suszonymi śliwkami :D ?
    Akurat mam tylko je z suszonych owocków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć... Śliwki nie są aż tak słodkie, ale moim zdaniem, powinno się udać :)

      Usuń
  24. Lubimy owsianki, a ta wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...