Owsianki to jedne z moich ulubionych zimowych śniadań i przygotowuję je bardzo często - nie tylko do jedzenia w domu, ale także na wynos, gdy śniadanie jem w pracy. Na przestrzeni lat miałam różne techniki przyrządzania owsianek i najczęściej dany typ jadłam przez dłuższy czas, po czym zmieniałam recepturę na kilka kolejnych miesięcy. Pamiętam dzień, gdy pierwszy raz do owsianki dodałam gruszkę - nie myślałam wówczas, że taka kompozycja będzie udana, ale owoc zadziwiająco świetnie połączył się z innymi składnikami, dodając sporo słodkości.
Tym razem smak i słodkość owsianki gruszkowej wzbogaciły daktyle, a barwy i aromatu nadało kakao, czyniąc śniadanie czekoladowym. Nutę tę wzmocniła także ciemna czekolada, roztapiająca się w ciepłej i gęstej mieszaninie. Takie śniadanie jest źródłem dodających energii węglowodanów i wielu innych wspomagających pracę mózgu składników - nie brakuje w nim minerałów i zdrowych tłuszczów roślinnych. Ja owsiankę najbardziej lubię jeść na śniadanie, ale na podwieczorek czy kolację też się świetnie sprawdzi ;)
Czekoladowa owsianka z gruszką i daktylami
Przepis na 1 porcję:
- 5 łyżek (50g) płatków owsianych
- kubek (300ml) mleka roślinnego lub zwykłego (użyłam sojowego)
- mała, dojrzała gruszka
- 4 średnie daktyle (użyłam świeżych)
- łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- czubata łyżeczka kakao
- kostka ciemnej czekolady
- na wierzch: u mnie orzechy laskowe i nerkowce, kostka ciemnej czekolady
Wykonanie:
Mleko zagotować (wcześniej odlać kilka łyżek i rozpuścić w nim kakao) wraz z płatkami owsianymi, pokrojoną gruszką oraz pokrojonymi daktylami. Gdy owsianka się zagotuje, dodać kakao, czekoladę oraz zmielone siemię lniane i wszystko jeszcze przez chwilę pogotować, do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotową owsiankę udekorować dowolnymi dodatkami - ja użyłam orzechów oraz kostki ciemnej czekolady.
Wartość odżywcza owsianki bez dodatków:
605kcal
białko: 18,5g
węglowodany: 105,4g
tłuszcz: 15,8g
białko: 18,5g
węglowodany: 105,4g
tłuszcz: 15,8g
Ja jadłam jedynie kaszę gryczaną z gruszką, ale baaardzo mi smakowała :) Muszę spróbować dodać do owsianki. Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńA ja do kaszy :)
UsuńMyyy pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, ze chce się ją zjeść :D Mniam. :)
OdpowiedzUsuńTy chyba wolisz innego rodzaju śniadania - chyba nie przypadłaby Ci taka do gustu :D
UsuńPrzecież taką owsiankę można zjeść nie tylko na śniadanie ;)
UsuńAle pewnie byłaby dla Ciebie za słodka :D
UsuńMożna dodać więcej kakao a mniej daktyli - troszkę pokombinować i dopasować do własnych kubków smakowych ;) Pomysł jest świetny ;)
UsuńAlbo całkiem zrezygnować z daktyli :)
Usuńale wspaniała, zrobiłam się głodna ;)
OdpowiedzUsuńJaka pyszna i zdrowa owsianeczka. A gruszkowe smaki - ooo - to coś dla mnie! Muszę się zainspirować i też taką zrobić. Dzisiaj gotowałam śliwkowo-jabłkową :) Oczywiście bez cynamonu się nie obyło! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło :) Miłego wieczoru!
Śliwkowo jabłkowej nie jadłam i jakoś nie pasuje mi jabłko do owsianki - muszę chyba spróbować ponownie ;))
UsuńUwielbiam takie bogate owsianki!:D Mi również bardzo smakuje dodatek czekolady:)
OdpowiedzUsuńLubię owsiankę z gruszką :) Tylko za daktylami jakoś specjalnie nie przepadam.
OdpowiedzUsuńRodzynko też pasują :)
UsuńPycha! Czekoladowe owsianki są mega :D Teraz akurat mam zaczęte mleko ryżowe kakaowe, więc owsiankę w wersji czekoladowej jadam już od kilku dni. Gruszek u mnie brak, ale ratuję się malinami, które zamroziłam latem ;)
OdpowiedzUsuńZ malinami dawno nie jadłam (gotowanej, bo do pieczonej często dodaję), może dorzucę trochę do owsianki na jutro :)
UsuńO jejku,ależ to musi buc pyszne!Az sie ślinie do ekranu XD
OdpowiedzUsuńKolejna rzecz jaka musisz mi zrobic,jak tylko spakuje walizki i do ciebie sie przeprowadzę!
Póki co pozostaje mi tylko nieudolnie próbować dorównać mistrzowi owsianek,jakim jesteś ty we własnej osobie ;)
Myślę, że do mistrza wiele mi brakuje, ale jak do mnie przyjedziesz, to zrobię Ci jaką tylko będziesz chciała :D
UsuńZa to właśnie lubię gruszkę - że dodaje do dań dużo słodkości :) Roztapiająca się ciemna czekolada w owsiance jest idealna na takie zimne dni <3
OdpowiedzUsuńNie tylko na zimne ;)
UsuńDla mnie czy zima czy lato, owsianka to zawsze sniadanie idealne <3 Ja ostatnio mam faze na pieczone, ale pewnie niedlugo mi sie znowu na tradycyjne przestawi :p a z gruszka jeszcze nie jadlam, srednio mnie ten owoc przekonywal, ale do owsianki musze sprobowac :) i bardzo fajne polaczenie z daktylmi, a wyglda przepieknie <3
OdpowiedzUsuńJa teraz mam fazę na tradycyjne, ale chyba niedługo znowu przestawię się na pieczone :P
UsuńJEst z czekolada to jem!
OdpowiedzUsuńDzień bez owsianki to stracony dzień :) A taka czekoladowa z gruszką musi być przepyszna, a dzień bardzo udany :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam ;)
UsuńAle pysznie wygląda, aż ma się ochotę zjeść :-)
OdpowiedzUsuńOwsianka + czekolada na śniadanie - lepiej nie można rozpocząć dnia :)
OdpowiedzUsuńU mnie na równi z owsianką są placki :)
UsuńJa bardzo lubię dodawać karob do owsianki. Chociaż nie wiem, czy to jeszcze owsianka, bo zazwyczaj mieszam różne płatki, nie tylko owsiane i jem taki mix :D Twoja na pewno pyszna, wygląda super :)
OdpowiedzUsuńNiektórzy na ugotowaną jaglankę mówią owsianka :D
UsuńAleż kremowa! Idzie dostać ślinotoku :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe śniadanko, to jest to! W dodatku zdrowe :)
OdpowiedzUsuńWow udało Ci się coś trudnego, ta owsianka prezentuje się naprawdę apetycznie i z pewnością potrafiłaby zachęcić niejedną osobę, która jest nieprzekonana do tego zdrowego śniadania ;)
OdpowiedzUsuńNie jest ona trudna i szybko się taką robi, polecam :)
UsuńOstatnio strasznie nas kręci owies więc ta owsianka to cudo ^^ Gruszkę musimy dokupić!!!
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - genialne połączenie. Zeszłej zimy zakochałam się w nowym wówczas Liptonie Pear Chocolate, a w tym roku miłość kontynuuję i piję tak mniej więcej... codziennie :P
OdpowiedzUsuńW herbatach to już nie moje smaki, zresztą nie mam kiedy ich pić, żeby próbować wiele nowości.
UsuńOstatnio musiałam zrezygnować z owsianki dla dobra mojego brzucha :)
OdpowiedzUsuńowsianki jadam dość często :) ta wersja smakowa mi się bardzo podoba :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie to idealne połączenie - trochę ciężkawe, słodkie, ale i owocowe - czyli idealne na zimową porę :)
OdpowiedzUsuńNie określiłabym tej owsianki jako ciężkawa, ale zawsze można dodać mniej daktyli i zrezygnować z czekolady ;)
UsuńA można zastąpić daktyle suszonymi śliwkami :D ?
OdpowiedzUsuńAkurat mam tylko je z suszonych owocków
Trudno powiedzieć... Śliwki nie są aż tak słodkie, ale moim zdaniem, powinno się udać :)
UsuńLubimy owsianki, a ta wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńcoś pysznego
OdpowiedzUsuń