wtorek, 14 lutego 2017

Pieczona owsianka bananowa z makiem

Przeglądając mojego bloga, łatwo da się zauważyć, że bardzo lubię owsianki - zarówno gotowane, jak i pieczone towarzyszą mi niemal każdego dnia. Te drugie są niesamowicie uniwersalne, bo można upiec więcej porcji na kilka dni i zabierać ze sobą do pracy czy szkoły, tym bardziej że na zimno także smakują świetnie. 

Dzisiejsza owsianka, poza płatkami owsianymi, zawierała m.in mak i banana, w największym stopniu warunkujące smak wypieku. Aromatu dodał także kokos w postaci oleju i mąki, a rodzynki wprowadziły jeszcze więcej słodkości. Całość zwieńczyły przypieczone orzechy, które w piekarniku stały się chrupiące i bardziej aromatyczne. Z wszystkich tych składników powstała owsianka przypominająca naturalnie słodkie ciastko, idealna na śniadanie, podwieczorek bądź kolację. 


Pieczona owsianka bananowa z makiem
Składniki na 2 porcje:
  • 100g płatków owsianych
  • czubata łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki mielonego maku
  • duży dojrzały banan
  • 200 - 250ml (spory kubek) mleka lub napoju roślinnego (użyłam napoju orzechowego)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • łyżka rodzynek
  • dowolne orzechy na wierzch

Wykonanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem (mniej więcej do poziomu płatków) i zostawić na 2 - 3 minuty do napęcznienia. Następnie dodać mąkę kokosową, mak, zblednowanego banana, mleko, olej kokosowy i rodzynki i wszystko wymieszać - masa powinna być umiarkowanie gęsta (na pewno nie sucha - gdyby tak było, dolać więcej płynu, bo mak go potrzebuje). Masę przełożyć do 2 naczynek do zapiekania (lub jednego większego), a wierzch udekorować orzechami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 175 stopni i piec przez ok. 20 - 30 minut do zrumienienia. 


Wartość odżywcza 1 porcji: 
530kcal
białko: 14,3g
węglowodany: 65,3g
tłuszcz: 26,5g
błonnik: 7,3g

41 komentarzy:

  1. Lubisz to chyba mało powiedziane :) Jesteś "królową" pieczonej owsianki :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Weszłam na durszlak.pl i pierwsze co zauważyłam to ta owsianka. Pomyślałam kto zrobił takie cudo, a tu Ania :D Pieczone nerkowce są przepyszne. Do tego banany i mak <3 Już sobie wyobrażam jak smaczna jest ta owsianka ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaka pyszna!Swietne połączenie,ktore na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczonej wersji z makiem jeszcze nie jadłam, ale jak tylko wykończę moją z Inką (polecam! Niesamowity smak :)), to chętnie wypróbuję :) Akurat mam też mleko migdałowe, więc nada się idealnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś nie mogę się przemóc, żeby dodać inkę do owsianki, ale chyba zaryzykuję :)

      Usuń
    2. Też nie mogłam, aż dodałam płaską łyżeczkę (na dwie porcje) - w połączeniu z bananem jest przepysznie :) Smakuje jak cappuccino - jakby karmelowo, mlecznie? Albo troszkę jak DK Kawa i Orzech :)

      Usuń
    3. Zachęciłaś mnie wystarczająco :)

      Usuń
  5. Cudowna, bardzo lubię pieczone owsianki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tej owsiance jest wszystko, co lubię. Rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak pyszne ciasto, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałość <3 do tego mak, na który mam obecnie wielką fazę.

    OdpowiedzUsuń
  9. kurcze muszę zacząć robiś sobie takie owsianki! niestety na śniadanie odpada bo rano nie wyrabiam, miksuję szybko ulubione owoce ze szpinakiem i zabieram takie śniadanko na drogę ale za to spróbuję na kolację. ja się cukrami wieczorem nie przejmuję więc mogę pałaszować:) tym bardziej że o dziwo mam wszystkie składniki- nawet mak mielony sobie przywiozłam:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiąc na kolację, zrób więcej żeby była na kolejny dzień - fajnie mieć mały zapas śniadań w lodówce :)

      Usuń
  10. Ja jakoś za owsiankami szczególnie nie przepadam, wolę kasze, ale taką bym nie pogardziła! Delicje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka pieczona nie jednego antyfana zachęci :)

      Usuń
  11. Ciekawa kompozycja, ale ja obawiam się dodawać mak,bo raz zaryzykowalam i był strasznie gorzki. Zepsuł całą owsiankę :/ może był wadliwy czy co ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety czasem tak się zdarza, choć ja się jeszcze z gorzkim mielonym nie spotkałam...

      Usuń
  12. Takie śniadania tylko chcę mieć. Mój brzuch rano nie bardzo chce jeść, buntuje się. To śniadanie by mu smakowało a ja czułabym się świetnie. Jutro spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak Twój brzuch rano nie chce jeść, to nie ma co go na siłę zmuszać :)

      Usuń
  13. Fantastyczna! Z makiem to jeszcze owsianki nie jadłam, trzeba nadrobić zaległości :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kocham wszelkie owsianki ale takiej pieczonej jeszcze nie próbowałam. Strasznie mnie kusi bo pięknie się prezentuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie musisz koniecznie spróbować pieczonej :)

      Usuń
  15. Poprzedni tydzień u mnie właśnie upłynął z pieczoną owsianką codziennie, uwielbiam <3 Twoja wygląda przecudownie! A ten dodatek maku bardzo ciekawy :>

    OdpowiedzUsuń
  16. Inspiracji na pyszne owsianki jest ogrom, ale każda nowa mi się podoba, bo po prostu kocham owsiankę :) A mak i banan to połączenie smakowe mi obce, ale kuszące. Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne jest w owsiankach to, że za każdym razem może smakować inaczej :)

      Usuń
  17. Mmmmm z makiem! Pysznie :) muszę zacząć piec owsianki ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. tak dobrze posypać orzechami i ja bym się chętnie skusiła na pieczoną owsiankę :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aniu nie wiem jak to robisz ale wszystkie Twoje owsianki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że owsianki mają coś takiego w sobie, że zawsze wyglądają smacznie :)

      Usuń
  20. Nam mak też się jeszcze nie znudził więc chętnie taką owsianeczkę byśmy spałaszowały :D Ubolewamy tylko nad brakiem już mąki kokosowej :'(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogę Wam podesłać :D
      Bez mąki owsianka wiele nie straci, olej daje więcej aromatu :)

      Usuń
  21. Pieczone owsianki są przepyszne. Z makiem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taka owsianka to musi być pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przedwczoraj jadłam batona z płatków owsianych, który smakował jak pieczona owsianka. A przynajmniej tak sądzę, bo nigdy jej nie jadłam :P Będzie na moim blogu tak mniej więcej za sto lat, więc do tego czasu obie zapomnimy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może kiedyś dojrzejesz do zrobienia pieczonej owsianki :D

      Usuń
  24. bardzo fajny pomysł, pieczone płatki owsiane czy ryżowe to szybkie i zdrowe przekąski;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zobacz także

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...